Lut i drikkevannet

En person melder om smerter i spiserøret etter en lutlekkasje i drikkevannet i Eidfjord kommune. Bygdefolket har gått dør til dør og advart naboene da sjokkmeldinga kom i 21-tida. - I morgen skal vi bruke tiden til å finne ut av hva som har skjedd, sier kommunens rådmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er lut:

  • Lut er en vanlig betegnelse på vandige, basiske løsninger av alkalimetallenes hydroksider.
  • Selv sterkt utblandet kan lut virke irriterende på hud og slimhinner. I konsentrasjon over 1 prosent er lut etsende, og kan derfor føre til store skader. Ved inntak kan stoffet være livsfarlig.
  • Lut er en basisk væske som har mange funskjoner i industrien. Det finnes også i de fleste hjem i form av sterke rengjørings- og andre husholdningsartikler. Lut brukes også til å ph-regulere drikkevann.

Kilde: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon/Giftinformasjonssentralen.

I kveld kunne helsesjef Michael Vester i Eidfjord kommune i Hordaland puste lettet ut. Klokka 20.25 fikk han melding fra kommunen: Ved en feiltakelse hadde etsende lut lekket ut i drikkevannet.

- Man må ikke drikke vannet, vaske seg i vannet eller vaske klær. Det kan bli etseskader i halsen eller på huden, sa en oppildnet Vester til Dagbladet.no like etter klokka 21.

- Vannet er farlig! Via riksmedia, dør-til-dør-aksjon og jungeltelegrafen ble samtlige husstander varslet.

- 40 minutter etter at jeg fikk meldinga var de rundt 700 berørte personene varslet, sier Vester.

Spyler vann-nettet

Han roser bygdefolket for at de taklet sjokkmeldinga godt og gikk sammen om å varsle alle berørte. Vester priser seg lykkelig over at lekkasjen fikk en så heldig utgang.

- Jeg har kun fått en skademelding. En person forteller om svie og smerte i spiserøret etter å ha drukket fra springen, sier Vester.

I kveld spylte brannvesenet det etsende vannet ut av vann-nettet i Nedre Eidfjord. Vannet skal være stengt av til de fleste husene, og vil ikke bli skrudd på før i morgen tidlig.

TV2 melder at hele reservoaret ble tømt for vann, for så å bli fyllt med friskt vann igjen. Vester mener vannet vil være i kranene når innbyggerne i kommunen skrur på kranene igjen i morgen tidlig.

Når folk i Eidsfjord blir anmodet til å la vannet renne gjennom kranene i minst 30 minutter før de bruker det til matlaging, opplyser TV2.

Vannet som kommer ut av krana var forgiftet av natriumhydroksid - også kjent som kaustisk soda eller lut.

- Særlig barn må passe på, advarte Vester.

- Selv i små mengder kan vannet gi varige etseskader.

Ph-verdi på 11

Lut brukes til å regulere ph-verdien i drikkevannet. En lekkasje gjorde at altfor mye slapp ut - ph-verdien var 11 - mot nøytrale 7. Erik Sandvik Rådmann i Eidsfjord kommune sier til TV2 at vannet er i orden i morgen, og at de finne årsaken til lekkasjen. Vi skal sørge for at det ikke skjer igjen, understreker Sandvik.

Informasjonsfarmasøyt Christian Haga ved Giftinformasjonssentralen avviste overfor Dagbladet.no at vannet kunne være etsende.

- Med en ph-verdi på 11 vil drikkevannet i Eidfjord sannsynligvis ha en irriterende virkning. Men det lutholdige vannet vil ikke virke etsende, sier Haga.

- I en blanding med èn prosent lut eller mer, kan væsken derimot være etsende på hud og slimhinner, sier Haga.

Han fastholder at kroppen helt klart vil reagere på store inntak av vannet.

Vann til middag

Vibeke Johnsen (40) visste ikke hva som hadde skjedd da kommunens folk kom og stengte av vannet hennes like før klokka 21.

- Vi drakk vann til middag, men merket ikke noe spesielt, sier hun til Dagbladet.no.

- Ble dere redde?

- Ikke så veldig skremt, men spesielt kjekt er det jo ikke. Jeg tror ikke det helt har gått opp for oss hva som har skjedd. Vi vet så lite om hvilke konsekvenser en lut-lekkasje har, sier Johnsen.