Lut lei rikingenes strømsløsing

BERGEN/KVAMSKOGEN (Dagbladet): Det står en gråsprengt hytteeier og synker i snø på et fjell i Hardanger. Hytta hans måler seksti kvadratmeter - og har utedo. - Et vanlig hyttemenneske, sier han, og synes de rike presser prisene for hardt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er begrenset hva et vanlig menneske kan få tak i med vanlige midler, nå presser de rike prisene opp. Slik hindrer de vanligmann fra å kjøpe noe selv. Det synes jeg er galt, sier Oddmund Fylkesnes.

Inne i hytta hans på Kvamskogen knatrer bjørkekubben på ovnen, jo visst har han strøm, men det han har tenkt å unne seg av luksus i hytta, er en badstue - en vedfyrt badstue. Og en gassdrevet hybelkomfyr.

- Jeg skal ikke belaste strømmen her, gliser han.

- Seksti kvadrat er plenty stort nok. Her trives ungene mine. Ei hytte skal ikke være større, sier han.

Stakkars hyttenabo

- Slik utviklingen er nå på hyttefronten, fortrenger den Ola og Kari Hytte-Nordmann, sier Helge Gunby, leder i Norges Hytteforbund.

- Rikingene skummer de attraktive hytteområdene og kjøper alt de kommer over.

Han mener «rikingene» bryr seg lite med kommunale reguleringsplaner og sine «vanlige» hyttenaboer.

- De store hytteanleggene krever egen infrastruktur - egne veier den stakkars hyttenaboen må betale for, enda han ikke har bedt om vei til hytta si og heller ikke har noe ønske om å betale brøyting på veien. Et annet spørsmål er om de sårbare naturområdene disse hyttepalassene blir bygd i, tåler denne infrastrukturen.

- Sett foten ned

- Hva vil dere gjøre for å stoppe denne utviklinga?

- Om ikke kommunene blir flinkere til å tilrettelegge forholdene for normale hytteeiere, må vi be Stortinget om å sette retningslinjer, sier Gunby.

- Hva kan Stortinget gjøre?

- Sette foten ned for kommersiell hyttebygging. Det er det rikingenes hyttehotell og hyttepalass hovedsakelig blir brukt til. Det er ikke vanlig «hyttestrøm» de gutta der trenger - det er strøm til hotellpalass.

- Har ikke folk rett til å bruke pengene sine på det de vil?

- Jo, men ikke når pengebruken fortrenger normal hyttekultur i Norge.