Luta lei svenskenes spill

BERGEN/OSLO/NEW YORK (Dagbladet): I dag kan fusjonsthrilleren avgjøres. Svenskene får kniven på strupen: Godta Tormod Hermansen som konsernsjef, eller glem hele fusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor er luta lei svenskenes spill for å kvitte seg med Tormod Hermansen som konsernsjef i Telianor. Hermansen bekreftet i går kveld at det nå er opp til svenskene om Telenor og Telia skal fusjonere.

Styreformann Arnfinn Hofstad i Telenor uttrykte i går tvil om fusjonen lar seg gjennomføre.

Statsminister Kjell Magne Bondevik får en orientering av samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll allerede i dag.

Hofstad i Telenor og Samferdselsdepartementets politiske ledelse ble i går enige om å sette hardt mot hardt overfor svenskene. Flere sier nå at bare Bondevik og den svenske statsministeren Göran Persson kan redde fusjonsforhandlingene fra å havarere.

Men også Bondevik stiller seg bak Samferdselsdepartementets og Telenor-styrets ultimatum: Uten Hermansen, ingen avtale.

Spørsmålet er hva som skal til for å få forhandlingene på skinner igjen. Flere sentrale kilder så i går svart på situasjonen. Bondevik ville i går kveld ikke bekrefte at han vil diskutere fusjonen med sin svenske kollega.

- Foreløpig er det ingen planer om slike samtaler, sier Bondevik.

Samtidig pekes det på at man i Samferdselsdepartementet har forberedt seg på brudd i forhandlingene. Dersom fusjonsarbeidet strander, er det viktig å ha en informasjonsstrategi. Fra norsk side vil det sannsynligvis bli lagt vekt på at svenskene har skylda.

Krisestemning

Mens deadline nærmer seg, foregår et tøft spill bak kulissene. De svenske eierne - representert ved næringsminister Björn Rosengren - og sterke krefter i Telia er ikke bekvemme med fusjonsavtalen.

De satser sterkt på endringer som går i svensk favør. Parallelt med svarteperspillet foregår det en uvanlig kraftfull skittentøyvask.

Skyteskiven er først og fremst Tormod Hermansen.

Fra norsk side er svaret kontant:

- Vi har bred tillit til Hermansen som konsernsjef, det har jeg meddelt statsråden i dag, sa styreleder Arnfinn Hofstad etter Telenors styremøte i Bergen i går. Statsråd Dag Jostein Fjærvoll ønsket ikke å kommentere saken, men Dagbladet vet at styrelederen fikk klarering fra høyeste hold før han gikk ut med sin utvetydige støtte til Hermansen.

Både Telenor-styret og departementet mener Hermansen er en garantist for at avtalen kan bli gjennomført i tråd med avtaleteksten. De sier det ikke finnes andre norske ledere som kan erstatte Hermansen.

Undervurderte Norge

Mens «kilder» i Telia, og medlemmer av den svenske regjeringen, har kommet med hyppige lekkasjer i Telenors disfavør, har Telenor og norske myndigheter vært forsiktige med å kommentere svenskenes oppførsel. Nå ser det ut som de har fått nok.

Konsernledelsen og styret i Telenor forklarer svenskenes negative omtale av Hermansen og fusjonsavtalen som et uttrykk for et klassisk lillebror- storebror-kompleks.

- De vil helst se på Norge som den blinde høna som fant gullkornet, altså olja, sier en sentral person i Telenor.

Kilder i både regjeringen og i Telenor sier rett ut at svenskene nok undervurderte Norges/Telenors forhandlingsevne. Svenskene tok for gitt at fusjonsavtalen skulle bli langt gunstigere for Telia.

Slik gikk det ikke. Bytteforholdet ble 60 prosent til Telia og 40 prosent til Telenor.

- Altfor lite, sier svenskene.

I tillegg ble det bestemt at Tormod Hermansen skulle bli konsernsjef i det nye, fusjonerte selskapet.

- Han er rett og slett ikke tilstrekkelig kompetent, lød karakteristikken fra hovedtillitsvalgt for 9000 Telia-ansatte, Berith Westman.

Mye på spill

Allerede i januar i år gikk den svenske næringsministeren Björn Rosengren ut og sa at det fusjonerte Telenor- Telia ville bli et svensk selskap, med maktsentrum i Stockholm og hovednotert på stockholmsbørsen. Statsminister Kjell Magne Bondevik ble rasende og tok et initiativ overfor sin svenske kollega Göran Persson for å tvinge Rosengren til å trekke tilbake uttalelsene.

Rosengren skal ha bedt tidligere samferdselsminister Odd Einar Dørum om unnskyldning for uttalelsen.

Det sies at Rosengren og Dørum etter dette fikk et godt forhold, preget av gjensidig respekt. Rosengren skal imidlertid ikke ha samme respekt for Dørums etterfølger, Dag Jostein Fjærvoll.

Fjærvolls folkelige stil og runde formuleringer har ikke samme gjennomslagskraft i det svenske næringsdepartementet, blir det sagt.