Lutfattig av rådyr lutefisk

Selv om fiskeren bare får 20 kroner kiloet for råvaren - må du betale opptil 380 kroner for lutefisken på restaurant! I år er lutefisken dyrere enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har vi spist mer lutefisk. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt en kilo lutefisk i året. 4000 tonn skal vi fortære de neste ukene. Restaurantene satser stort på lutefisk denne sesongen.

Prisene er økt med fra 10 til 25 prosent i forhold til i fjor. Undersøkelsen Dagbladet har gjort viser priser fra 85 til 380 kroner for fisk servert to (eller fler ganger) med alt tilbehør.

Den skal være gul og disse akkurat passe på tallerkenen. Noen vil har ertestuing og baconfett - andre flatbrød, sennep og smeltet smør.

God fortjeneste

- Vi tørker, luter og pakker døgnet rundt, sier Kjell Hveding hos Brødrene Hveding AS i Storfjord. Salget øker i år med 20 prosent. Selv han synes lutefisken er blitt veldig dyr på enkelte restauranter. Fiskeren får rundt 20 kroner kiloen for fisken. Etter tørking og luting er prisen steget til 30 kroner. Fiskegrossisten tar rundt 50 kroner kiloet - og du må betale fra 70 til 100 kroner kiloet i fiskebutikken. På restaurant regner man med at en person spiser fra 600 gram til et kilo. Så det er god fortjeneste på fisken når prisen er over 350 kroner.

Åtte av ti har en eller flere ganger spist lutefisk. Eksportutvalget for fisk har undersøkt hvem vi er - vi som spiser lutefisk.

Storelskere av lutefisk (spiser den mer enn fire ganger i året) er over 45 år. Bor i Trøndelag eller Nord-Norge og har godt over middels inntekt.

Statusmat

De langt fleste nyter sin lutefisk hjemme til middag eller sammen med gode venner. Hjemmenyteren er mest over 60 år med lavere utdannelse og inntekt.

Restaurantforbruket øker mest. Restaurantspiseren er en mann mellom 45 og 59 år. Han har høyere utdannelse og inntekt og bor i Akershus eller Oslo.