Lutter glede blant budsjettkameratene

Ikke uventet var det Carl I. Hagen og Jan Petersen som smilte bredest da Høyre, Frp og regjeringspartiene i dag la fram den endelige budsjettavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SMIL OG LATTER: Ingen sure miner på høyresiden i norsk politikk da budsjettavtalen mellom Frp, Høyre og regjeringspartiene ble lagt fram i ettermiddag. Fra venstre Per-Kristian Foss, Jan Petersen, Siv Jensen og Carl I. Hagen.

Finansdebatten og voteringen over budsjettet for 1999 er utsatt til førstkommende mandag. Da får regjeringen Bondevik flertall for sitt reviderte budsjettforslag - takket være budsjettavtalen mellom Fremskrittspartiet, Høyre og regjeringspartiene som ble lagt fram i dag.

I tråd med de siste dagenes lekkasjer fra uformelle og formelle budsjettforhandlinger, innebærer avtalen blant annet at de planlagte skatte- og avgiftsøkningene uteblir.

Stolt Hagen

Carl I. Hagen var stolt av å ha bidratt til å «redde det lille norske samfunnet» fra en problematisk regjeringssituasjon. Jan Petersen var stolt av å kunne støtte en politikk som etter hans mening er «bedre egnet til å få ned renten», og Johan J. Jakobsen uttrykte glede over en «avklart budsjettsituasjon». Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim mente budsjettavtalen innebar et reelt sentrumsalternativ, «ellers hadde jeg ikke sittet her», som han uttrykte det.

Glad for bedre kjøpekraft

- Fremskrittspartiet er spesielt godt fornøyd med at vi endelig har fått betydelig gjennomslag for at det norske folk skal få bedre kjøpekraft, sa Carl I. Hagen.

- Høyre framhever at det budsjettet som regjeringen nå legger fram er godt for stabilitet og langsiktighet for næringslivet, ikke minst maritim sektor. Det er bedre egnet til å få en lavere prisstigning og et moderat lønnsoppgjør neste år, sa Jan Petersen.

Høyrelederen sa seg også fornøyd med at forsvarsbudsjettet nå blir romsligere.

Sp bare litt skuffet

- Vi har strukket oss langt, innrømmet Johan J. Jakobsen fra Senterpartiet. - Men vi er fornøyd sett i forhold til hva som hadde vært alternativet.

Jakobsen var også den eneste som sa rett ut at han beklaget torpederingen av sentrumsregjeringens skatte- og avgiftsopplegg.

- Senterpartiet beklager at skatteopplegget regjeringen la fram ikke fikk støtte, sa Jakobsen, men kommenterte sin egen beklagelse slik:

- Senterparteit betrakter det ikke akkurat som en ulykke at skatteopplegget fra 1998 blir videreført.