Luxembourgsk EU-ledelse i 2005

Det blir ingen kjære mor når Luxembourg overtar formannskapet i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Landets ledere vil ikke mangle utfordringer de neste seks månedene. Ikke minst gjelder det å sørge for at medlemslandene holder orden på sine budsjetter. Diplomater sier at statsminister Jean-Claude Juncker neppe vil gi særlig slingringsmonn, når han legger fram sine forslag på EU-toppmøtet i Brussel 22. og 23. mars.

EUs såkalte stabilitetspakt har fått atskillige riper i lakken, etter at mektige land som Frankrike og Tyskland i tre år på rad har brutt den såkalte treprosent-regelen. Den tilsier at et EU-land ikke skal ha større underskudd på sitt statsbudsjett enn 3 prosent av deres brutto nasjonalprodukt, det vil si den samlede verdien av de varer og tjenester landet produserer.

Jucker truer med å straffe alle land som bryter denne regelen mens han sitter som leder for EUs ministerråd. - For meg er det en selvfølge at det må settes i verk tiltak når grensen på 3 prosent blir brutt, stabilitetspakten er da ikke laget bare for å være til pynt, sa den luxembourgske regjeringssjefen til avisen Financial Times Deutschland i romjulen.

I tillegg til å lede ministerrådet i seks måneder, skal Juncker være sjef for den såkalte eurogruppen, som er et politisk samarbeidsland for de 12 EU-landene som til nå har innført fellesvalutaen euro. Han ser for seg at den sentrale EU-ledelsen i Brussel vil få mer makt, på bekostning av de enkelte medlemsland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.