Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luxembourgsk EU-ledelse i 2005

Det blir ingen kjære mor når Luxembourg overtar formannskapet i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets ledere vil ikke mangle utfordringer de neste seks månedene. Ikke minst gjelder det å sørge for at medlemslandene holder orden på sine budsjetter. Diplomater sier at statsminister Jean-Claude Juncker neppe vil gi særlig slingringsmonn, når han legger fram sine forslag på EU-toppmøtet i Brussel 22. og 23. mars.


EUs såkalte stabilitetspakt har fått atskillige riper i lakken, etter at mektige land som Frankrike og Tyskland i tre år på rad har brutt den såkalte treprosent-regelen. Den tilsier at et EU-land ikke skal ha større underskudd på sitt statsbudsjett enn 3 prosent av deres brutto nasjonalprodukt, det vil si den samlede verdien av de varer og tjenester landet produserer.

Jucker truer med å straffe alle land som bryter denne regelen mens han sitter som leder for EUs ministerråd. - For meg er det en selvfølge at det må settes i verk tiltak når grensen på 3 prosent blir brutt, stabilitetspakten er da ikke laget bare for å være til pynt, sa den luxembourgske regjeringssjefen til avisen Financial Times Deutschland i romjulen.

I tillegg til å lede ministerrådet i seks måneder, skal Juncker være sjef for den såkalte eurogruppen, som er et politisk samarbeidsland for de 12 EU-landene som til nå har innført fellesvalutaen euro. Han ser for seg at den sentrale EU-ledelsen i Brussel vil få mer makt, på bekostning av de enkelte medlemsland.

- Det betyr at eurogruppen og kommisjonen får mer kontroll over de nasjonale budsjettene. Det betyr også at nasjonalforsamlingene i hvert enkelt land må gå helhjertet inn for å etterleve stabilitetspakten, understreket Juncker ifølge Financial Times Deutschland.

Samtidig som han må kjempe for å få medlemslandene til å holde budsjettunderskuddene under kontroll, skal Juncker ta fatt på arbeidet med EUs langsiktige finansplaner for perioden 2007-2013. Det gjelder å finne fram til et kompromiss i den langvarige striden mellom netto betalere og netto mottakere av penger.

Dessuten må den luxembourgske EU-ledelsen jobbe videre med planene om ytterligere utvidelse av unionen, som nå teller 25 land etter at den 1. mai i år ble utvidet med ti nye medlemmer. Kroatia innleder i mars medlemskapsforhandlinger med EU, og avtalene om medlemskap for Bulgaria og Romania fra 2007 av skal finpusses før de undertegnes.

På lengre sikt skal EU også forhandle med regjeringen i Ankara om et eventuelt tyrkisk medlemskap. Av tekniske årsaker vil disse forhandlingene ikke begynne før tidlig i 2003, opplyste en tyrkisk tjenestemann rett før jul.

(NTB)

STRENG MANN: Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker vil straffe alle som ikke følger treprosents-regelen i EU.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media