Lyd kan påvirke smaksopplevelsen

Forskning viser at musikken som spilles i bakgrunnen når du spiser påvirker hvordan maten smaker.

MUSIKK TIL MATEN: Synes du maten din smaker bittert? Da kan det lønne seg å sette på litt «søt» musikk. Foto: Mette Møller
MUSIKK TIL MATEN: Synes du maten din smaker bittert? Da kan det lønne seg å sette på litt «søt» musikk. Foto: Mette MøllerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du har kanskje irritert deg over at bakgrunnsmusikken som spilles under restaurantbesøket ikke faller i smak, men visste du at musikken også kan ha en innvirkning på hvordan maten smaker?

Crossmodal Laboratory fra Oxford University har undersøkt hvordan lyder påvirker smaksopplevelsene våre.

De har kommet fram til at høyfrekvente lyder kan få mat til å smake søtere, mens smaken oppleves mer bitter når frekvensen er lav, melder forskning.no.

- Vanskeligst med salt
Ifølge professor og forskningsleder Charles Spence er det noen som smaker som i spesielt stor grad er koblet til bestemte lyder.

- Det er ofte lett å identifisere «søte» og «sure» lyder. Vi forbinder høye toner, for eksempel fra en fløyte, med søte smaker. Dype toner fra en bassaksofon fremmer bitterhet. Salte lyder er mer kompliserte. Det er kanskje fordi vi utvikler respons til salt senere i livet, fortalte han nylig under konferansen «The science of taste», som gikk av stabelen i København, ifølge forskningsnettstedet.

Mens vi forbinder mørk sjokolade og kaffe med dype toner, knytter vi de høye tonene til for eksempel sitrus. 

Det har altså vist seg at lyder kan manipulere smaksopplevelsen. Opplever du maten som bitter, kan du spille søt musikk og også maten vil oppleves søtere. 

HØYE TONER: Høye toner forbindes gjerne med sitrus.   Foto:  Mette Randem / Dagbladet
HØYE TONER: Høye toner forbindes gjerne med sitrus. Foto: Mette Randem / Dagbladet Vis mer

Denne konklusjonen støttes av et forsøk som ble gjennomført der deltakerne spiste fire karameller mens de høre på musikk.

Karamellene som ble fortært mens testerne hørte på «bitter» musikk ble oppfattet som bitre, mens personene da de hørte «søt» musikk også mente at karamellene smakte søtt. 

Ny restaurantsopplevelse?
Forsker Charles Spence tror man i framtiden kan få en annen restaurantopplevelse, som også inkluderer en tonegenerator og smaksprøver, ifølge forskning.no.

Restauranten The Fat Dock i London serverer for eksempel allerede sjømat med en Ipod som spiller av bølgelyder. 

En annen restaurant, the House og Wolf, serverer cake pops med en oppfordring til å ringe et nummer, for deretter å trykke 1 eller 2 for henholdsvis  «søt» eller «bitter».

Spence har også foretatt studier som konkluderer med at potetgull smaker bedre hvis de knaser ordentlig mens de spises, ifølge bodyinmind.org

DYPE TONER: Dype toner forbinder vi med sjokolade, ifølge forsker Charles Spence. Foto: Arkiv
DYPE TONER: Dype toner forbinder vi med sjokolade, ifølge forsker Charles Spence. Foto: Arkiv Vis mer