Lyden fikk Vidar til å reagere

Naboer berget mest sannsynlig et liv i en dramatisk husbrann i Flekkefjord.

VINDUET I UTGANGSDØRA: Til det brennende huset i Flekkefjord. Det kan ha vært løsningen, tror reddende nabo. Foto: Daniel Tønnessen / Avisen Agder.
VINDUET I UTGANGSDØRA: Til det brennende huset i Flekkefjord. Det kan ha vært løsningen, tror reddende nabo. Foto: Daniel Tønnessen / Avisen Agder. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flaks, åpent vindu på soverommet eller kunnskap om brannberedskap fra Nordsjøen?

Det er er foreløpig ingen eksakt fasit på hvilken livreddende faktor som var avgjørende da en boligbrann i Flekkefjord natt til søndag ikke ble en dødsbrann.

Uansett: Årvåkne og reaksjonssterke naboer noen minutter før klokka 05.00 har æren for at liv ikke gikk tapt.

- Våkne naboer fikk ut mannen i det brennende huset i grevens tid. Ja, de har reddet liv, sier operasjonsleder John Refstad i Agder politidistrikt til Dagbladet i etterkant av husbrannen og redningsaksjonen i boligområdet Kleivane rett utenfor Flekkefjord sentrum.

Brannbil og brannmannskap var ved det brennende huset mellom fem og åtte minutter etter at meldingen om brann i huset ble ringt inn klokka 04.57.

Brannvesenet brukte for lang tid for å redde mannen som bodde i huset fra livstruende skader. Heldigvis tok da naboene grep:

Vidar Emilsen (53) var den ene av de to som oppdaget brannen og fikk ut mannen klokka 05.00.

- Merkelige lyder

Det var tre minutter etter at han våknet av noen skarpe lyder, så røyk og flammer gjennom soveromsvinduet, ringte nødnummeret, kom seg ned trappa fra andre etasje og ut til det brennende nabohuset.

- Vi våknet av noen merkelige lyder. Det hørtes ut gjennom det åpne soveromsvinduet som vindusglass ble knust hos naboen, sier Emilsen til Dagbladet noen timer etter dramatikken.

Ute av egen inngangsdør så han røyk og flammer nabohuset, bare et titalls meter unna.

Da var også en annen nabo, en pensjonist, ute på gårdsplassen. De så at det var vinduet i utgangsdøra i det brennende huset som var blåst ut.

Den største flaksen

- Det var tett med tung røyk. Vi så beina til naboen liggende på golvet rett innenfor det knuste vinduet. Hadde han ligget et par meter lenger inn, hadde vi ikke sett noe på grunn av røyken. Det var den største flaksen, sier Emilsen.

Han og den andre våkne naboen fikk åpnet døra gjennom det knuste vinduet og dratt den skadde beboeren ut til en parkeringsplass i nabolaget.

- Han hadde nok fått i seg kullos. Det luktet røyk av klærne. Ambulansen var ikke langt unna, forteller Emilsen.

Han og den andre naboen hadde bestemt seg for ikke å gå inn i huset før de oppdaget naboen.

- Det var så tett med røyk at det ville vært farlig. Jeg jobber i Nordsjøen, har gått kurs og vært med på brannberedskap der, forklarer Emilsen.

Ingen andre enn eieren var i det brennende huset. Han ble tatt med til sykehuset i Flekkefjord for kontroll av røykskadene.

- Kunne gått veldig galt

- Hva tenker du noen få timer etter det som skjedde ?

- Jeg tenker på hvor raskt flammer og røyk utvikler når slikt skjer. Og jeg tenker på at dette kunne gått veldig galt. Jeg håper naboen kvikner til igjen, sier offshorearbeideren hjemme på jobbfri.

- Det var ikke mange sekundene om å gjøre, sier den andre reddende naboen, Magne Skrettingland, til Avisen Agder.

Brannsjef Kjetil Presterud i Flekkefjord har et par umiddelbare reaksjoner om naboenes kjappe inntreden:

- Kjempeinnsats, bare fantastisk, sier brannsjefen til Dagbladet.

Brannmannskapene fikk raskt kontroll. Brannsjefen betegner huset som ubeboelig.

Politiets etterforskere jobber på branntomta og kan foreløpig ikke si noe om brannårsak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer