Lyder fra fjellet vil varsle skredet

Sjefgeolog tror lydene fra fjellet vil stige før skredet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fjellområdet Mannen i Rauma kommune har vært nøye overvåket siden det ble varslet om rasfare, og aldri tidligere har en fulgt et kommende skred på samme måte i Norge.

- Dette er første gang det er mulig å forberede seg på et skred, forteller sjefsgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap til NRK.

Han forteller videre at befolkningen, i tillegg til geologenes varsler, kommer til å merke det selv når fjellet begynner å kollapse.

- Vi følger målingene kontinuerlig og vil derfor få tid til å varsle både politi og brannvesen før skredet kommer, men i tillegg til dette vil fjellet sprekke opp og steiner løsne, slik at folk vil komme til å høre når det skjer.

Evakuert Fjellmassen som er varslet å rase er ventet å ha en størrelse på hele 120.000 kubikkmeter steinmasse, tilsvarende 12.000 lastebillass i fjellområdet og kan treffe flere hus.

Elleve personer er evakuert fra hjemmene sine og går nå og venter på skredet.

I tillegg er toglinja for Raumabanen og brua over elva ved Lyngheim stengt.

Økt fare i helgen Det er ventet økt rasfare i helgen på bakgrunn av en spesialværmelding for fjellområde Mannen, utført av meterologisk institutt, som varslet økt nedbør og kuldegrader for lørdag og søndag.

Ifølge en rapport fra Åknes/Tafjord Beredskap IKS som overvåker fjellet, viser de siste målingene fra fjellet at det foreløpig beveger seg
med rundt 6-7 mm i døgnet. Mens det normale er en bevegelseshastighet på 1-2 centimeter per år, hvilket vil si at bevegelseshastigheten har økt mer enn hundre ganger fra normaltilstanden til fjellområdet Mannen.

Stabilt enn så lenge Foreløpig har nedbørsmengdene så langt i helgen vært lave, men søndag er de ventet å øke samtidig som det er spådd kaldere luft slik at nedbøren kan komme ned som snø, ifølge meterologene.

Dette vil kunne øke bevegelseshastigheten betraktelig og dermed også skredfaren ifølge fjellovervåkningssenteret.

EVAKUERT: Husene under Mannen i Romsdal ble evakuert onsdag av frykt for et steinras. Foto: Lars Smisethjell / NTB scanpix
EVAKUERT: Husene under Mannen i Romsdal ble evakuert onsdag av frykt for et steinras. Foto: Lars Smisethjell / NTB scanpix Vis mer

- Bevegelseshastigheten forteller at det ikke har begynt å akselerere og kollapse ennå. Selv om det beveger seg fort, er det stabilt sier Blikra til kanalen.

Han understreker videre at skredet kan komme fort dersom det kommer mye nedbør.

OVERVÅKER: Sjefsgeolog Lars Harald Blikra overvåker fjellområdet, men sier at folket kommer til å kunne høre fjellets egne varsler før skredet kommer. Foto: NGU
Foto: NGU

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
OVERVÅKER: Sjefsgeolog Lars Harald Blikra overvåker fjellområdet, men sier at folket kommer til å kunne høre fjellets egne varsler før skredet kommer. Foto: NGU Foto: NGU Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer