Lyder fra fjellet vil varsle skredet

Sjefgeolog tror lydene fra fjellet vil stige før skredet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fjellområdet Mannen i Rauma kommune har vært nøye overvåket siden det ble varslet om rasfare, og aldri tidligere har en fulgt et kommende skred på samme måte i Norge.

- Dette er første gang det er mulig å forberede seg på et skred, forteller sjefsgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap til NRK.

Han forteller videre at befolkningen, i tillegg til geologenes varsler, kommer til å merke det selv når fjellet begynner å kollapse.

- Vi følger målingene kontinuerlig og vil derfor få tid til å varsle både politi og brannvesen før skredet kommer, men i tillegg til dette vil fjellet sprekke opp og steiner løsne, slik at folk vil komme til å høre når det skjer.

Evakuert Fjellmassen som er varslet å rase er ventet å ha en størrelse på hele 120.000 kubikkmeter steinmasse, tilsvarende 12.000 lastebillass i fjellområdet og kan treffe flere hus.

Elleve personer er evakuert fra hjemmene sine og går nå og venter på skredet.

I tillegg er toglinja for Raumabanen og brua over elva ved Lyngheim stengt.

Økt fare i helgen Det er ventet økt rasfare i helgen på bakgrunn av en spesialværmelding for fjellområde Mannen, utført av meterologisk institutt, som varslet økt nedbør og kuldegrader for lørdag og søndag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer