Sju av landets fjellområder har rødt farevarsel med tallet 3 denne helgen.
Rød advarsel om «Betydelig snøskredfare» gjelder alle fjellområder mellom Jotunheimen og Setesdalsheiene lengst sør.
Og fire av områdene med rød fare har et ekstra varsel. Utropstegnet betyr «Naturlig utløste snøskred ventes» i Indre Sogn, Voss, Hardanger og Setesdalsheiene.
Resten av landets fjellterreng, inkludert Nordenskiölds Land rundt Longyearbyen på Svalbard har gult farevarsel med tallet 2 og betydningen «Moderat snøskredfare»
Altså ikke helt trygt for skigåere og andre noen steder vi kaller fjell, advarer NVEs varslingstjeneste varsom.no.
I nyttårshelgen omkom en rutinert skiturist i et dobbelt snøskred i Hemsedal.
Og en annen rutinert skiløper berget seg såvidt med et skadd bein noen få kilometer unna i et annet skred nyttårsaften.
Sprengte ned snøskavler
Onsdag sprengte Statens vegvesen ned store snøskavler i Lavangsdalen i Troms av frykt for at ras kan skade trafikken på E8 under, skriver Nordlys.
- Det er generelt ustabile forhold nedover i snølagene både i brattheng og på flatene nå. Det er mye vind, snøfokk og vekslende temperaturer som gjør at snølagene ikke er stabile tvers igjen, sier vaktleder Tommy Skårholen ved NVEs snøskredvarsling til Dagbladet.
Han minner skiløpere og andre fjellfolk om å være ekstra nøye med fjellvettreglene.
Drønn - kom deg unna
Når det gjelder faresignaler for snøskred, peker NVE-eksperten på et par grunnregler.
- I flatt terreng er det vanskelig å se farene, foruten sprekker i snølaget. Det betyr ofte ustabile lag nedover, og er et varsel om å komme seg unna. Samme varsel er når du hører et drønn eller drønnelyder under deg og i nærheten når du går.
- Det kan være skigåing som utløser bevegelse nedover i snøen. Nå gjelder det særlig østlige, flate fjellområder og i Indre Sogn.
I bratt terreng er det ustabile snøskavler mange steder, særlig i Vestland fylke.
Kan bli blåst overende
- En grunnregel er å holde seg unna snø som ligger i brattheng og fjellsider brattere enn 30 grader. Det er vanskelig å beregne brattheten uten kart. En annen tommelfingerregel er enklere: Hold deg unna bunnen av en snøside, med en avstand som tilsvarer tre ganger høyden på snøskavlene. Altså: er det 100 meter høy snø i et brattheng, hold deg 300 meter unna bunnen.
- Gir det noen garanti?
- Du kan fortsatt bli blåst overende av lufttykket, men vil normalt ikke bli truffet av snømassene i et skred, forklarer NVEs vaktleder Tommy Skårholen.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!