Snøskred:

Lyder under snøen - kom deg unna

Betydelig fare for snøskred fra Jotunheimen og sørover.

DØDSSKREDET: Den øverste skredkanten i Hemsedal nyttårsaften oppe til venstre i bildet, tatt dagen etter. Foto: Ove Engene, Gol og Hemsedal Røde Kors.
DØDSSKREDET: Den øverste skredkanten i Hemsedal nyttårsaften oppe til venstre i bildet, tatt dagen etter. Foto: Ove Engene, Gol og Hemsedal Røde Kors. Vis mer
Publisert

Sju av landets fjellområder har rødt farevarsel med tallet 3 denne helgen.

Rød advarsel om «Betydelig snøskredfare» gjelder alle fjellområder mellom Jotunheimen og Setesdalsheiene lengst sør.

Og fire av områdene med rød fare har et ekstra varsel. Utropstegnet betyr «Naturlig utløste snøskred ventes» i Indre Sogn, Voss, Hardanger og Setesdalsheiene.

Resten av landets fjellterreng, inkludert Nordenskiölds Land rundt Longyearbyen på Svalbard har gult farevarsel med tallet 2 og betydningen «Moderat snøskredfare»

Altså ikke helt trygt for skigåere og andre noen steder vi kaller fjell, advarer NVEs varslingstjeneste varsom.no.

I nyttårshelgen omkom en rutinert skiturist i et dobbelt snøskred i Hemsedal.

Og en annen rutinert skiløper berget seg såvidt med et skadd bein noen få kilometer unna i et annet skred nyttårsaften.

SNØSKRED: Her blir skiløpere tatt av et snøskred i Østerrike sist jul. Video: Stefan Albrecht Vis mer

Sprengte ned snøskavler

Onsdag sprengte Statens vegvesen ned store snøskavler i Lavangsdalen i Troms av frykt for at ras kan skade trafikken på E8 under, skriver Nordlys.

- Det er generelt ustabile forhold nedover i snølagene både i brattheng og på flatene nå. Det er mye vind, snøfokk og vekslende temperaturer som gjør at snølagene ikke er stabile tvers igjen, sier vaktleder Tommy Skårholen ved NVEs snøskredvarsling til Dagbladet.

Han minner skiløpere og andre fjellfolk om å være ekstra nøye med fjellvettreglene.

MARERITT: Rune Røsten og datteren Hillevi ble tatt av et snøskred i Trysil. Nå kommer Rune med en klar oppfordring. Vis mer

Drønn - kom deg unna

Når det gjelder faresignaler for snøskred, peker NVE-eksperten på et par grunnregler.

- I flatt terreng er det vanskelig å se farene, foruten sprekker i snølaget. Det betyr ofte ustabile lag nedover, og er et varsel om å komme seg unna. Samme varsel er når du hører et drønn eller drønnelyder under deg og i nærheten når du går.

- Det kan være skigåing som utløser bevegelse nedover i snøen. Nå gjelder det særlig østlige, flate fjellområder og i Indre Sogn.

I bratt terreng er det ustabile snøskavler mange steder, særlig i Vestland fylke.

SNØSKRED: Overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert, forklarer hva man kan gjøre for å unngå snøskred i fjellet. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kan bli blåst overende

- En grunnregel er å holde seg unna snø som ligger i brattheng og fjellsider brattere enn 30 grader. Det er vanskelig å beregne brattheten uten kart. En annen tommelfingerregel er enklere: Hold deg unna bunnen av en snøside, med en avstand som tilsvarer tre ganger høyden på snøskavlene. Altså: er det 100 meter høy snø i et brattheng, hold deg 300 meter unna bunnen.

- Gir det noen garanti?

- Du kan fortsatt bli blåst overende av lufttykket, men vil normalt ikke bli truffet av snømassene i et skred, forklarer NVEs vaktleder Tommy Skårholen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer