Lydia har svømt 30 500 km over Atlanteren på ett år - og nå er hun på vei mot Europa...

Men spørsmålet er hvordan hvithaien tåler det kalde vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lydia ble sist helg den første registrerte hvithaien som krysset Atlanterhavet. Det satelittmerkede rovdyret ble da logget idet hun krysset midtatlanterhavsryggen som regnes som øst-vestgrensen i  havet.

Florida-hai Haien ble oppdaget utenfor Jacksonville i Florida i mars i fjor. Siden den gang har Lydia svømt mer enn 30 500 kilometer ifølge organisasjonen Ocearch som driver Lydia-prosjektet.

I helga befant haien seg 1600 kilometer fra vestkysten av Irland og Storbritannia. Nå er ekspedisjonsleder Chris Fischer spent på hvor turen går videre. - Jeg mener at det helt sikkert er mulig for Lydia å nå Storbritannia, sier Fischer til BBC.

FØLG LYDIAS FERD HER:

Tåler mer enn vi tror Men Fischer, som også er en av grunnleggerne av Ocearch, innrømmer at han ikke vet hvor Lydia drar nå. Tidligere er det antatt at sjøen er for kald i Nord-Europa til at haiene trives. Selv om enkelte mer eller mindre troverdige observasjoner er gjort av hvithaien.

- Men en ting vi har lært om haiene i Atlanterhavet i løpet av det siste året er at det vi trodde var for kaldt helt enkelt ikke er det. Lydia har kommet over fra Novia Scotia (Øst-Canada). Disse haiene kan klare svært lave vanntemperaturer over en lang periode, mener Fischer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer