Lydia har svømt 30 500 km over Atlanteren på ett år - og nå er hun på vei mot Europa...

Men spørsmålet er hvordan hvithaien tåler det kalde vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lydia ble sist helg den første registrerte hvithaien som krysset Atlanterhavet. Det satelittmerkede rovdyret ble da logget idet hun krysset midtatlanterhavsryggen som regnes som øst-vestgrensen i  havet.

Florida-hai Haien ble oppdaget utenfor Jacksonville i Florida i mars i fjor. Siden den gang har Lydia svømt mer enn 30 500 kilometer ifølge organisasjonen Ocearch som driver Lydia-prosjektet.

I helga befant haien seg 1600 kilometer fra vestkysten av Irland og Storbritannia. Nå er ekspedisjonsleder Chris Fischer spent på hvor turen går videre.
- Jeg mener at det helt sikkert er mulig for Lydia å nå Storbritannia, sier Fischer til BBC.

FØLG LYDIAS FERD HER:

Tåler mer enn vi tror Men Fischer, som også er en av grunnleggerne av Ocearch, innrømmer at han ikke vet hvor Lydia drar nå. Tidligere er det antatt at sjøen er for kald i Nord-Europa til at haiene trives. Selv om enkelte mer eller mindre troverdige observasjoner er gjort av hvithaien.

KLAR FOR HAISOMMER?:  På hjemmesiden til Ocearch.org kan du følge Lydias ferd rundtomkring i Atlanterhavet. I helga var hun 1600 kilometer fra kysten av Irland. Foto: Ocearch
KLAR FOR HAISOMMER?: På hjemmesiden til Ocearch.org kan du følge Lydias ferd rundtomkring i Atlanterhavet. I helga var hun 1600 kilometer fra kysten av Irland. Foto: Ocearch Vis mer

- Men en ting vi har lært om haiene i Atlanterhavet i løpet av det siste året er at det vi trodde var for kaldt helt enkelt ikke er det. Lydia har kommet over fra Novia Scotia (Øst-Canada). Disse haiene kan klare svært lave vanntemperaturer over en lang periode, mener Fischer.

Gravid? Lydia ble tatt opp på en spesialbygget plattform som er tilknyttet båten M/V «Ocearch» for merking i mars i fjor. Da tilbrakte haien, som antas å være «i tjueåra», cirka 15 minutter i prosjektets hender. Fischer og hans hjelpere tok blodprøver og foretok en ultralydundersøkelse.
- Hvis jeg skal gjette, så tror jeg at hun er gravid. Og at hun denne våren vil føre oss til babyene hennes, tror Fischer. 
Men her møter Fischer motbør blant vitenskapsfolk i sitt eget team. For Lydia var slettes ikke gravid da de foretok ultralydundersøkelsen utenfor Florida i mars i fjor.

Hvithaien er verdens tredje største fisk. Voksne hvithaier er fire til åtte meter lange og kan veie opp til 2 tonn. Den største hvithaien som er registert veide 3400 kg.

UTENFOR FLORIDA: Hvithaien Lydia ble dratt opp på denne spesialbygde plattformen utenfor Florida i mars i fjor. Her ble hun satelittmerket slik at haiteamet i Ocearch kan følge henne. Foto: Robert Snow/Ocearch
UTENFOR FLORIDA: Hvithaien Lydia ble dratt opp på denne spesialbygde plattformen utenfor Florida i mars i fjor. Her ble hun satelittmerket slik at haiteamet i Ocearch kan følge henne. Foto: Robert Snow/Ocearch Vis mer
PÅ PLASS:  Her er Lydia brakt ombord på M/V«Ocearch». Foto: Robert Snow/Ocearch
PÅ PLASS: Her er Lydia brakt ombord på M/V«Ocearch». Foto: Robert Snow/Ocearch Vis mer