Badeplasser

«Lydterrorister»: - Uutholdelig

Lydforurensing på badeplasser og i parker er noe flere kan gjenkjenne seg i. - Det er faktisk ganske slitsomt, sier Gerd Risheim som bor ved Koigen i Hamar.

STØY: Barn og unge som plasker rundt i vannet, spiller volleyball og skater ved Koigen i Hamar, er ikke et problem for Gerd Risheim. Det blir først et problem når «lydterroristene» kommer. Foto: Hamar kommune
STØY: Barn og unge som plasker rundt i vannet, spiller volleyball og skater ved Koigen i Hamar, er ikke et problem for Gerd Risheim. Det blir først et problem når «lydterroristene» kommer. Foto: Hamar kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bading, sandvolleyball og gledesrop fra barn og ungdom. Sommeren er endelig her, og på badeplasser rundt i landet hører man de oppmuntrende sommerlydene.

Men på Koigen i Hamar, området som huser det berømte og utskjelte stupetårnet, er det ikke lydene fra det generelle folkelivet som er problemet.

Gerd Risheim gikk nylig ut i en kommentar i Hamar Arbeiderblad (HA), der hun reagerer på folk som kommer med store høyttalere på ryggen og spiller for full guffe på stranda.

Selv bor hun i en leilighet like ved stranda.

«Alt er fryd og gammen- helt til lydterroristen dukker opp», skriver hun i HA.

- Når de kommer med høyttalerne sine og setter i gang sanger som minner som russelåter, er det rett og slett uutholdelig, sier Risheim til Dagbladet.

Dette var synet som møtte en turgåer på Langøyene i Oslo lørdag 24. juni. Video: Tipser. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Ganske slitsomt

Risheim, som har balkong ut mot badeplassen, understreker at hun trives med sommerlydene som kommer fra badeplassen.

Problemet er bare musikken som spilles for full guffe.

- Det er ikke like koselig for alle. Jeg har ikke noe ønske om diskotek på verandaen min. Lyden er så høy at det høres ut som at høyttalerne står på verandaen min. Det er faktisk ganske slitsomt, sier hun.

Hun forteller at til og med barnebarnet hennes på elleve år holdt seg forskrekket for ørene en gang høyttaleren passerte nedenfor verandaen. Det var fysisk ubehagelig for ørene, sier hun.

- «Hva er den lyden, farmor?» spurte barnebarnet mitt, forteller hun.

Risheim kan heller ikke ha venninnekvelder på balkongen når volumet skrus opp. Det nytter heller ikke å gå inn, for bassen duker såpass høyt at det dunker i kroppen, forteller hun.

Foreslår piktogrammer

Hamar kommune har en lokal politivedtekt som sier at det skal være ro og orden på offentlig sted.

Bruk av høyttaler, megafon eller liknende på offentlig sted krever forhåndsmelding til politiet.

Risheim spør derfor om det kan være en mulighet å sette opp skilt ved badeplassen.

- Jeg har vært på en strand på Mallorca der det ikke var musikkstøy. Grunnen var at det sto et skilt med piktogrammer (grafiske symboler) for hva som ikke var lov på stranda. Der var det blant annet påbudt å bruke høretelefoner. Kan dette være aktuelt på Koigen?, spør hun.

Til HA sier både kommunen og politiet i Hamar at de er usikre på om et totalforbud mot å spille musikk i friområder vil ha noe effekt.

Audun Fremstad, seksjonsleder for orden og forebyggende ved Hamar politistasjon, sier til avisa at de prioriterer å slå ned på utilbørlig støy i friområder.

Risheim sier også til Dagbladet at hun opptil flere ganger i løpet av våren har sett at politiet har fjernet bråkmakere fra badeplassen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer