Lydvåpenet finnes i Norge

Installeres på hemmelig sted. Dagbladet.no fikk teste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det samme lydvåpenet som hjalp cruiseskipet «Sunbourn Spirit» å unnslippe somaliske pirater, finnes også i Norge.

Oslo-selskapet Control Design AS er importør av utstyret, som nå installeres på hemmelig sted i Norge.

Fred Torgunrud, som er daglig leder ved importfirmaet, vil ikke opplyse hvem som er klient.

- Det dreier seg om en stor kunde, sier han. - Vi holder på med et større prosjekt, der våpenet skal inngå i et system som skal beskytte mot terror.

Av sikkerhetsgrunner skal området holdes hemmelig helt til utstyret er på plass og klart til bruk.

Radar og termisk kamera skal sørge for at våpenet, kalt LRAD (langtrekkende akustisk apparat), til enhver tid skal kunne sikre det aktuelle området mot inntrengere.

Apparatet er utviklet for å være et ikke-dødelig alternativ for det amerikanske militæret.

Men også en sivil versjon er utviklet, og det er denne som nå monteres i Norge. Dagbladet.no fikk teste utstyret. Vel å merke bare en demoversjon, i langt mindre størrelse.

Utstyret er først og fremst beregnet på bruk til sjøs og for å beskytte luftfart. Det amerikanske forsvaret har kjøpt inn flere enheter. Foto: Faksimile fra Control Design
Utstyret er først og fremst beregnet på bruk til sjøs og for å beskytte luftfart. Det amerikanske forsvaret har kjøpt inn flere enheter. Foto: Faksimile fra Control Design Vis mer

Men prinsippet var det samme.

En mp3-spiller ble koblet til, og skrudd opp. Da vi stod ved siden av høyttaleren hørte vi ingenting fra selve maskinen. De kraftige høyttaler-elementene er montert slik at lyden spisses til en smal stråle, og lite unnslipper som støy.

På den andre siden av rommet hørte vi derimot rolig country. Lyden forflyttet seg tydelig langs veggen i løpet av testen, og da vi forsiktig rettet høyttaleren mot ansiktet merket vi at lyden definitivt hadde en retning.

Demoversjonen er ikke på langt nær så kraftig som de større apparatene. Mens den lille boksen knapt går høyere enn en vanlig kassettspiller, kan fullversjonen gi deg nok å tenke på.

På kort hold er virkningen svært smertefull.

På avstander mellom tre og 24 meter har lydkilden et styrke på opptil 151 desibel, tjue desibel over smertegrensa hos mennesker. Selv fem hundre meter unna er lyden fremdeles ubehagelig høy, over hundre desibel.

- Høyttaleren kan gi permanente hørselskader på kort avstand, så den må brukes med forsiktighet, sier Torgundrud.

Systemet fungerer ved at en radar finner et mål, og to kameraer tar bilder der radaren peker. Et varmesensitivt bilde legger seg over bilder fra et vanlig kamera. Apparatet retter en svært tynn stråle av ultralyd mot en inntrenger, enten for hånd eller helautomatisk.

Er systemet helt automatisert vil en forhåndsinnspilt beskjed advare inntrengeren. Kommer personen nærmere, setter høyttaleren i gang.

Alle deler er montert med svært høy bevegelighet for å gjøre utstyret i stand til å dekke store områder. Den radarstyrte lydbølgen finner inntrengere i 360 grader.

Det spesielle er at operatøren, og mennesker utenfor strålevidden, ikke hører noe.

Utstyret har vært i bruk i lengre tid i USA. Den engelske avisen Guardian melder at høyttaleren ble brukt mot plyndrere i New Orleans, og i Irak har amerikanske soldater brukt apparatet mot menneskemengder.

Selve utstyret er Windows-kompatibelt og kan kobles opp mot en vanlig bærbar PC, vel å merke med spesiell software. Opptil 16 sett med høyttalere kan kobles sammen på hvert anlegg.

VARMEOVN: Den minner mest om en stråleovn, men apparatet er fullt av ny teknologi.
HENDIG: Testleder Lars Olsen pakker opp det lille apparatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer