LIVREDD: Maria Farsund (til høyre) er veldig overtroisk, og tror ulykken blir dobbel dersom hun tråkker på et kumlokk på fredag den 13., mens vennina Sigrid Engan synes det er en helt vanlig dag. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet
LIVREDD: Maria Farsund (til høyre) er veldig overtroisk, og tror ulykken blir dobbel dersom hun tråkker på et kumlokk på fredag den 13., mens vennina Sigrid Engan synes det er en helt vanlig dag. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet Vis mer

Lykke eller ulykke på fredag den 13.?

Tryg forsikring melder om færre ulykker, og i Nederland er det færre branner enn andre fredager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Alt kan skje! Det er ikke sikkert jeg tør å gå på skolen, sier Maria Farsund (15).

Én fredag den 13. brakk hun tåen, en annen vrikket hun foten. Men hun er ikke bare redd for at hun selv skal bli skadet. Maria frykter også at noe skal skje med andre på ulykkesdagen. Dette får venninnen Sigrid Engan (15) smertelig oppleve.

Utfordrer skjebnen - Hun har ikke snakket om annet hele uken, sier Sigrid, som konsekvent har tråkket på kumlokk hele dagen.

- Jeg slår henne hver gang for å bevise at det bringer ulykke, forteller Maria.

Tidligere har Sigrid både sølt salt og jaget en svart katt over veien for å erte sin overtroiske venninne. Under Dagbladets fotografering av Jessheim-jentene, drar Sigrid i Maria så hun tråkker på kumlokket.

- Førtiåtte, utrbyter Maria mens hun hopper tre ganger på kumlokket. På den måten jager hun bort igjen ulykken, som hun tror blir doblet på fredag den 13.

Maks uflaks 2012 inneholder maksimalt antall fredag den 13. - hele tre stykker. Den første i dag, deretter følger 13. april og 13. juli.

Selv om mange frykter disse ulykkesfredagene er det mye som tyder på at dagen har motsatt virkning.

Færre ulykker Det er gjort en rekke studier for å avdekke samfunnsmessige konsekvenser ved frykten for fredag den 13. Statistikk fra nederlandske forsikringsselskaper viser at det er noe færre branner og færre trafikkulykker, hvis en fredag havner på månedens 13. dag, enn andre fredager.

Også i Norge har man sett på ulykkesavvik i forbindelse med fredag den 13.

- Våre analyser viser at antall bilskader på fredag den 13. ligger 16 prosent under gjennomsnittet for en vanlig dag, mens antall reiseskader ligger 2,5 prosent under snittet. Andre skadetyper gir ingen spesielle utslag, sier Heidi Tofterå Slettemoen, pressetalskvinne/senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring.

Normal trafikk Arild Engebretsen, seniorrådgiver i Statens vegvesen forteller at trafikken fredag de trettende er som en hver annen fredag.

- Folk er vel bare ekstra forsiktige, sier Engebretsen.

Morodag Religionshistoriker Jan Ingar Thon tror ikke lenger det er så mange som er oppriktig redde fredag den 13.

- Jeg har inntrykk av at flere og flere ser på dagen som morsom — en harmløs form for overtro. Man tar den ikke på alvor, men spøker med ulykkesdagen på samme måte som man gjør med svarte katter som krysser veien, og at man ikke skal gå under stiger, sier Thon.

Han tror dagen har en selvforsterkende effekt.

- Folk legger mer merke til uheldige ting som skjer fredag den 13. enn for eksempel torsdag den 12, nettopp fordi de knytter dagen opp mot ulykke, forteller Thon. 

Ingen lottomillionærer Norsk Tipping har ikke trekninger fredager så ingen har blitt verken Lotto- eller Viking Lotto-millionær fredag den 13.

- Det har sikkert gått inn noen oddskuponger fredag den 13., uten at vi har registrert noen ekstra høye utbetalinger, forteller Magne Vikøren, kommunikasjonssjef i Norsk Tipping.

Han mener det må være tidenes opplevelse å vinne på flaxlodd fredag den 13.

- Da utfordrer man virkelig skjebnen. Det skal jeg prøve! sier Vikøren.

13 på Tretten Man skulle kanskje tro at bedrifter på Tretten i Øyer ville være ekstra forsiktige fredag den trettende, men Tines meieri på Tretten har ikke tenkt noe spesielt over ulykkesdagen.

- Vi har stort fokus på både produktsikkerhet og helse, miljø og sikkerhet til enhver tid. Tine Meieriet Tretten tar derfor ingen spesielle forhåndsregler på enkeltdager som fredag den 13., sier meierisjef Erik Isum.

Tror på ånder, ikke ulykke Tom Strømnæss, programleder for blant annet «Åndenes makt» og «Jakten på den 6.sans» sier selv at han ikke er overtroisk. Likevel banker han tre ganger i bordet, unngår å gå under stiger og spytter tre ganger over skulderen hvis han holder på å kjøre på en svart katt.

- Jeg har det i bakhodet, men glemmer fort at det er en ulykkesdag. Når jeg våkner lørdag den 14. tenker jeg at fredag den 13. var en flott dag, også denne gangen, sier Strømnæss.

Ikke overtro Han forteller at de uforklarlige hendelsene i «Åndenes makt» er reelle og ikke har noe med overtro å gjøre. Han har ikke registrert flere slike hendelser disse fredagene enn andre.

- Jeg har kommet meg gjennom en rekke fredag den 13. med helsa i behold i mitt 56 år lange liv, og er ganske sikker på at jeg gjør det i dag også, sier Strømnæss.

Fakta: fredag den 13.

• At en måneds 13. dag havner på en fredag, skjer fra én til tre ganger hvert år.

• Ifølge folklorister oppsto ikke overtroen rundt fredag 13. før på 1800-tallet.

• Mytene om at tallet 13 er uheldig, og at fredag er en uheldig dag, har imidlertid røtter lenger tilbake, og den nyere myten om fredag 13. er en sammensmelting av disse to eldre mytene.

• At tallet tretten blir uglesett har sammenheng med nabotallet tolv: Tallet tolv blir sett på som fullendt - tolv måneder i året, klokkens tolv timer, Olympus tolv guder, Israels tolv stammer, Jesu tolv apostler, Muhammeds tolv etterfølgere og så videre.

• Tallet tretten forstyrrer harmonien, både i kristen og norrøn mytologi. Ved Jesu siste måltid var det tretten til bords.

• Fredag har vært sett på som en ulykkesdag siden 1400-tallet. Jesus ble korsfestet på en fredag.

• Myten har først virkelig slått rot i løpet av det ellers så rasjonelle 1900-tallet. Populariteten tilskrives av enkelte romanen "Fredag den 13." av Thomas W. Lawson, fra 1907.

• Ikke alle land frykter fredagen: I spansktalende land og i Hellas er tirsdag den 13. ansett som ulykkesdagen.

Kilde: Wikipedia

• Noen er så redde for fredag den 13. at de får diagnosen paraskevidekatriafobi. Folkehelseinstituttet har ingen tall på hvor mange nordmenn det er snakk om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer