Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lykke-paret

Kronprins Haakon og hans Mette-Marit kjempet for kjærligheten og vant folket. For mange står det kongelige bryllupet igjen som et av de desiderte høydepunktene i året som gikk. Til neste år fortsetter de sine fylkesturer i Norges land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon økte sin popularitet i året da han giftet seg. Den siste målingen som er gjort for Dagbladet, viser at det bare er én prosent som skiller kronprinsen fra hans far kongen i popularitet. Hele 20 prosent av befolkningen oppgir at Haakon er den de liker best i kongefamilien.

Mange oppgir årsaken som kronprinsens ærlighet. Hans kamp for kjærligheten og ærlige og oppriktige framtreden har gjort inntrykk landet over. Folket har godtatt hans valg, og de har trykt Mette-Marit til sitt bryst. Et resultat av en vellykket organisering og personlige egenskaper hos brudeparet.

Like som mennesker

Dagbladet kjenner til at det i forkant av bryllupet fant sted diskusjoner om hvordan seremonien skulle gjennomføres. Slottet valgte å slippe de nyforelskede helt fri, og stole på deres verdier. Resultatet ble et følelsesladd, folkelig - men samtidig verdig - kongelig bryllup. Kronprinsen brøt kongelige tradisjoner ved å framføre en tale som var så følelsesladd at hele nasjonen tok fram lommetørkleet.

Haakon og Mette-Marit ønsker ikke å skille seg for mye ut i forhold til nordmenn flest. Selv om de har vidt forskjellig bakgrunn har de flere likhetstrekk enn forskjeller. Begge to er lidenskapelig interessert i musikk og kultur. De liker å gå på restaurant uforstyrret eller å ta en kveld på byen sammen med gode venner. Det siste har det imidlertid blitt mindre av etter at de ble ektefolk. Samtalene dem imellom beskrives som limet i forholdet. De gode diskusjonene er de fineste stundene.

- De aller beste kveldene er når vi har gode samtaler. At vi treffer hverandre på det nivået som er vårt. Når vi kjenner at kjemien stemmer, sa Haakon i ett av de første intervjuene før bryllupet.

Humanitært arbeid

Som arveprins er kronprinsen svært oppdatert på verdenssituasjonen og politikk. Han deltok under tv-aksjonen, og har i høst besøkt både Sør-Afrika og Kosovo. Ideen om et humanitært fond var det imidlertid hans kone som kom med. På denne tida i fjor da kronprinsen sammen med Mette-Marit var på vei til julefeiring hos Mette-Marits familie på Sørlandet.

- Det er viktig for oss å kunne gjøre noe positivt i forhold til bryllupet. Jeg tror vi kommer til å jobbe like aktivt i fondet begge to, sa Mette-Marit da fondet ble lansert på en pressekonferanse.

Det første året valgte de å gi penger til ungdomsarbeid i fotballklubben Vard i Haugesund, samt to prosjekter i regi av Røde Kors og Redd Barna i Etiopia og Mosambik. Som takk for støtten er de nygifte invitert til Afrika det kommende året, men Slottet har foreløpig ikke besvart henvendelsen fra organisasjonene som har invitert dem. Kronprinsparet har imidlertid hele tida vært klare på at de ønsker å følge opp fondet aktivt.

Etter bryllupet la de nygifte ut på en liten norgesturné. Først dro de til Oppland, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Seinere turnerte de rundt i Østfold. Spesielt de unge hyllet og beundret paret. Slottet ønsker det kommende året å fortsette med nye fylkesturer.

Dagbladet kjenner til at det for øyeblikket utredes hvem som skal få besøk av kronprinsparet i det nye året. På kabinettssekretærens bord ligger det allerede en bunke invitasjoner fra kommuner som ønsker kongelig besøk i året som kommer.

Etter det Dagbladet erfarer er det blant annet diskutert en tur til de nordligste fylkene, men dette er foreløpig ikke fastsatt. Det er imidlertid ikke tvil om at møtene med folket har gjort inntrykk på de to.

- Det har vært utrolig hyggelig for kronprinsessen og meg. Vi håper på å fortsette å besøke deler av Norge. Vi ser litt på det nå, men er ikke kommet så langt i planene at vi har lyst til å gå ut med det, sa kronprinsen etter den første signingsferden.

Jul på Kongsseteren

Jula tilbringer de nygifte på Kongsseteren, og de får selskap av prinsesse Märtha Louise og hennes forlovede Ari Behn.

Vennskapet mellom kronprinsen og prinsessen har alltid vært svært nært. Det at hun også nå har funnet sin store kjærlighet gleder hele kongefamilien. Opp gjennom åra har Haakon og Märtha gitt hverandre råd. Nå går de sammen inn i høytida med hver sin kjæreste.

Da prinsessen annonserte sin forlovelse, sa hun spøkefullt:

- Jeg er veldig lei meg på vegne av dem som er lei kongelige bryllup. Nå blir det ett til.

SJARMERTE: Bryllupet i Oslo Domkirke 25. august var storslått og samtidig folkelig. Kronprinseparets lykke og kjærlighet sjarmerte folket.
Hele Norges coronakart