Lykke Reppe (60) segnet om i retten

Måtte hjelpes ut av rettsalen.

TOK TIL TÅRENE: Drapssiktede Ane Lykke Reppe (60). FOTO: Thomas Rasmus Skaug
TOK TIL TÅRENE: Drapssiktede Ane Lykke Reppe (60). FOTO: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KARLSTAD (Dagbladet): Den norske kunstneren og illustratøren tok til tårene da de makabre bildene av den drepte gårdbrukeren Per-Olov Thernström (63) ble vist under retten i formiddag.

Da aktor, Barbro Brännlund, viste bildene på storskjerm fra soverommet hvor Thernström ble drept 18. juli i fjor sommer, måtte Lykke Reppes forsvarer, Lena Blixt, be dommeren om at hennes klient måtte forlate salen.

Gråtende og hylende på vei ut, segnet Lykke Reppe om to ganger. Og måtte ha hjelp for å komme seg på beina.

Retten stengt
Den svenske påtalemyndigheten mener de har framskaffet nye bevis som tydeliggjør at den norske kunstneren og illustratøren Lykke Reppe drepte med overlegg.

Lykke Reppe ble frikjent for mord, som er den svenske betegnelsen for overlagt drap i desember, men ble dømt for bedrageri.

I dag startet ankesaken i Karlstad tingsrätt.

Retten trodde den gang på hennes forklaring om at hun handlet i nødverge, da hun slo i hjel Thernström med en rekke dødelige økseslag mot hodet. Lykke Reppe hevdet hun ble forsøkt voldtatt.

Mente ikke å drepe
- Jeg er overbevist om at dette var et nøye planlagt drap. Hun var sjalu på meg. Jeg håper hun nå får den straffen hun fortjener. Hun har tatt fra meg det kjæreste jeg hadde — hun har ødelagt mitt liv, sier Thernströms samboer, Tiiu Thorèn (65), til Dagbladet.

Thorèn ble i 2006 oppnevnt som verge for Lykke Reppe, som hadde store psykiske og økonomiske problemer.

Under obduksjonen av 63-åringen ble det funnet spor av sovemedisin. Lykke Reppe beskrev i tingretten at det var en kamp på liv og død i sommerhytta.

— Når vi kommer inn i hytta, låser han døra etter seg og sier at «nå skal vi ha sex». Jeg sier at jeg vil hjem, men han hører ikke. Jeg var redd for hva han kunne finne på og blander flere sovetabletter inn i sjokoladeboller for å få ham rolig. Han spiser to, men sovner ikke. Etter at han har slept meg inn på soverommet og vi har kledd av oss, tvinger han meg til sex, men jeg nekter. Da griper jeg tak i øksen som står ved senger og slår ham flere ganger mot hodet. Til slutt legger jeg en pute over ansiktet hans, og hører at det blir stille.

— Det var han eller meg. Men jeg mente ikke å drepe.

Aktor, Barbro Brännlund, mener skadene Thernström ble påført ikke samsvarer med Lykke Reppes forklaring. Hun mener det hele er en oppdiktet historie. Nå har hun jobbet iherdig med å framskaffe nye bevis i saken.

—Levd i et torturkammer
— Vi har gjennomført en rekonstruksjon av handlingen i hytta, og retten får være med ut dit på tirsdag. Der skal de få se at det ikke kan ha gått til slik hun har beskrevet det. I tillegg har vi fått en Sveriges fremste kriminalteknikere til å se på blodspruten over senga. Lykke Reppe mener det var en kamp mellom liv og død på soverommet. Da er det veldig rart at det ikke er spor som tyder på kamp. Ifølge de rettsmedisinske og rettstekniske undersøkelsene som jeg la fram i tingretten har slagene kommet mens Per-Olov har ligget stille. Jeg tror mange vil bli overrasket over de nye bevisene vi legger fram, forteller hun.

Ifølge Brännlund fikk Lykke Reppe tilbud om å delta på rekonstruksjonen i hytten, men at hun takket nei til dette.

Lykke Reppe ble dømt for bedrageri etter å ha tatt ut 7500 kroner fra Thernströms konto etter at han var død. Dette gjorde hun i full forkledning drapsdagen.

I tillegg mener Brännlund at hun tok penger fra Thernströms lommebok. I tingretten sa hun at hun ikke husket noe av dette.

—Denne saken har vært en forferdelig påkjenning. Det er som om jeg har levd i et torturkammer siden i fjor sommer.

Reppe følger nå rettsaken fra et rom ved siden av rettsalen.