- Lykke til videre, sa offeret til bedrageren

Butikkeier Samira (36) ble lurt. Like før bedragerisaken fikk hun en giro i posten.

 PENGENE TILBAKE:  Butikkeier Samira Hajric spurte i retten hvorfor hun hadde fått en giro fra et ukjent advokatfirma. Hun ble jublende glad da hun skjønte at "lånet" var tilbakebetalt. MMS-FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
PENGENE TILBAKE: Butikkeier Samira Hajric spurte i retten hvorfor hun hadde fått en giro fra et ukjent advokatfirma. Hun ble jublende glad da hun skjønte at "lånet" var tilbakebetalt. MMS-FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Butikkeier Samira Hajric (36) i Halden hadde en dårlig følelse i magen da Marie Madeleine Larsen spaserte ut av klesbutikken Safira med et lån på 500 kroner fra kassa 8. januar.

Hun hadde «glemt» lommeboka på kontoret i Oslo, og skulle låne penger til toget. Men hun gikk motsatt vei av togstasjonen.

- Jeg hadde jo fortalt henne at jeg var «blakk som ei kirkerotte», men likevel lot jeg henne låne penger. Jeg skjønte jeg var lurt, forklarte butikkinnehavere da hun vitnet som en de 19 bedratte i Oslo tingrett lørdag.

Det eneste tiltalepunktet hun nektet straffskyld for, var «hensynsløs atferd» overfor en NSB-konduktør.

Kreft og glemsk sønn Et mønster med variasjoner går igjen i alle bedragerisakene, som den notoriske bedrageren erkjente seg skyldig i under første dag av straffesaken i Oslo tingrett.

Medlidenhet: enten er hun kreftsyk eller døende av kreft, sønnen er nettopp død - eller sønnen har gjerne kjørt av gårde med hennes lommebok og husnøkler, gjerne til Danmark eller Sverige.

 AKTOR:  Politiadvokat Kristine Olsen presenterte seg og håndhilste på Marie Madeleine Larsen etter at retten var hevet. Da smilte begge. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
AKTOR: Politiadvokat Kristine Olsen presenterte seg og håndhilste på Marie Madeleine Larsen etter at retten var hevet. Da smilte begge. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

Tillit: «vanntett» lokalkunnskap om personer eller temaer som ofrene vil gjenkjenne. Ikke noe problem å låne 500 kroner av hyggelig dame på trikkeholdeplassen ved Aker Brygge når du er samboer med lensmannen i Strömstad.

Skryt: kakefest har funket i minst tre av tilfellene. På Kongsberg «kritet» hun 750 kroner på regningen i en frisørsalong en fredag mot å komme tilbake med pengene, kake og lokalavisa klokka 13 på lørdag for å sørge for omtale av flott service. Tre av de ansatte som hadde fri, kom som avtalt. Det gjorde verken den nyfriserte kunden fra dagen før, kake eller avis.

På kontoret til et busselskap i Akershus og et motell i Halden kom det kake til de ansatte. Dit kom også kakeregningene etter noen dager.

Kunne navnene Hos butikkeieren i Halden var det den lokale reserachen som skapte full tillit.

- Hun jobbet i rusomsorgen in Oslo kommune, og var leid inn av Halden kommune for å hjelpe to spesielt vanskeligstilte klienter som alle kjenner fra bybildet her. Jeg har sett dem en masse ganger, men visste ikke hva de heter. Det visste hun.

- Og hun visste mye om kommuneøkonomi og sosiale forhold i Halden, forklarte Samira Hajric  i retten - til skryt fra tingrettsdommer Oddvar Ege for utmerket norsk språk. Hun bodde i Sarajevo fram til 1993.

 DOMMER:  Tingrettsdommer Oddvar Ege administrerer straffesaken mot bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
DOMMER: Tingrettsdommer Oddvar Ege administrerer straffesaken mot bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

Flere av de bedratte hadde fått uventede giroer i posten de siste dagene.

Tilbakebetaling Under vitnemålet dro Samira Hajric fram en konvolutt og spurte om noen der visste hvorfor hun hadde fått en giro på 500 kroner fra et ukjent advokatfirma.

- Det er tilbakebetalingen, svarte tingrettsdommeren etter å ha sjekket med forsvareren, advokat Sigmund Øien.

Butikkeieren smilte og henvendte seg mot tiltalebenken før hun utbrøt:  - Lykke til videre, Marie!

I starten av forklaringen hadde hun bedt om å få se tiltaltes ansikt for å bekrefte at det var samme kvinne som dukket opp i forretningen i januar i fjor.

- Det er hun, men nå ser hun mer sint ut, sa butikkeieren fra Halden og Sarajevo.

- Litt synd på henne Etter vitnemålet forklarte hun den følelsesladde reaksjonen for Dagbladet.

- Jeg var både overrasket og glad. Og så synes jeg litt synd på henne. Hun har det sikkert ikke så bra.

Tiltaltes advokat Sigmund Øien opplyser til Dagbladet at hun nå betaler tilbake en sum av sin uførhetstrygd hver måned til ofrene  i tiltalen.

I retten torsdag svarte tiltalte bare knapt på skyldspørsmålet og skjulte ansiktet best mulig for aktor og vitnene.

- Hei, jeg heter Kristine Det første smilet kom ikke før etter at retten var hevet. Da gikk aktor over golvet til motparten mens tiltalte ventet på å bli fraktet tilbake til Bredtvedt kvinnefengsel.

- Hei, jeg har ikke hilst på deg, jeg heter Kristine Olsen, sa politiadvokaten med et smil. Da smilte også tiltalte og håndhilste med eget navn.

Seks navn på to år Tidligere på dagen hadde samme politiadvokat ramset opp de seks navnene tiltalte hadde brukt siden juli 2012:

Maria Larsson, Mia Larsson, Marie Steen, Marie Steen-Larsson, Mia Hansen, Mary Steen.

 HAR STARTET TILBAKEBETALINGEN:  Flere av bedrageriofrene har nå fått pengene igjen. Advokatkontoret tar seg av månedlige trekk, opplyser forsvareren, advokat Sigmund Øien. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
HAR STARTET TILBAKEBETALINGEN: Flere av bedrageriofrene har nå fått pengene igjen. Advokatkontoret tar seg av månedlige trekk, opplyser forsvareren, advokat Sigmund Øien. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
 SMILTE IKKE:  Bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen var lik seg dette bildet fra november 2011 i retten torsdag. Men hun smilte ikke før retten var hevet. Foto: Privat.
SMILTE IKKE: Bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen var lik seg dette bildet fra november 2011 i retten torsdag. Men hun smilte ikke før retten var hevet. Foto: Privat. Vis mer