Lykkebarometer

Ta testen: Hvor lykkelig er du egentlig i dag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«TING SOM GJØR meg lykkelig: Å høre Jonas Gahr Støre snakke». Med Pia Haraldsens definisjon av lykke skulle den dama ha gode sjanser for hyppig lykkefølelse, i hvert fall inntil neste valg.

«Hei, hvor lykkelig er du?» Lykkespørsmål egner seg lite til hverdagsbruk, men er forbeholdt brylluper, barnefødsler og fotballscoringer. Og selvsagt: nyslåtte Lotto-millionærer. Får mannen i gata uventet og ufortjent en million ramlende inn på kontoen, tar vi det for gitt at lykkefølelsen spretter helt til topps.

FINN LYKKEN (i deg selv)-bøkene er utallige. Lykkeforskningen er relativt ny og regnes ikke alltid som like seriøs. Professor Ottar Hellevik er nasjonens lykkekontrollør. Til sammen er 40 000 nordmenn er blitt intervjuet gjennom Norsk Monitor siden 1985. Da Hellevik sist, i 1996, sjekket det norske lykkenivået var ikke folk blitt gladere til tross for økte inntekter. I «Jakten på den norske lykken» forteller statsviteren det alle selvsagt vet: Rike mennesker er lykkeligere enn fattige. Det er best å være rik. Som Petter Stordalen sa det i Dagens Næringsliv:– De første ti millionene ga meg et skikkelig løft. Jeg unner alle den følelsen.

PENGER = FRAVÆR av bekymringer. Siden 2003 er vi visst blitt noe mer idealistiske. Vi kommer nok bare ikke på flere ting å ønske oss. Bare så synd at lykkegevinsten konstant reduseres ved at vi sammenlikner oss med dem som er enda rikere. Helleviks lykkedempere, altså faktorer som trekker ned lykke oppnådd av økt velstand, er interessante. Vi er nemlig ikke mer ensomme enn før. Vi frykter ikke krig i Norge. Vi er ikke så bekymret for kriminalitet.

DET STORE problemet for det norske lykkeregnskapet er at det er altfor mange eldre. De eldre er mindre lykkelige enn de yngre – selv om mange gamle er veldig rike. Lykkefølelsen stiger gjennom tjueåra til toppnotering i 27-årsalderen. Etter 35 går det bare en vei; nedover. Blant 69-åringer er det flere ikke-lykkelige enn meget lykkelige. Men lykkefølelsen avhenger også mye med egen tilfredshet med egen alder. Jo større foryngelse vi ønsker oss, jo mindre lykkelige blir vi. Her får kanskje de motekrampeaktige og stramme shoppingdamene rundt 45 i Bogstadveien noe å tenke på.

Lykken er stor når han møter henne. Når paret får barn synker lykken med åra som går. Når barna flytter hjemmefra blir menn lykkeligere igjen – og begynner på neste kone og ungekull.

SOL OG HAV er lykkefaktorer, det vet alle. Sex også. Fellesskap, mestring og frihetsfølelse er andre lykkelige faktorer. Dessuten har noen bedre lykkegener enn andre. Sommerferien er tida da lykkepresset virkelig setter inn.

Nå skal vi være lykkelige enten vi vil eller ei. Lykkemas har aldri gjort noen spesielt tilfredse. Psykologer bekrefter at mange unge sliter fordi de føler psykologisk lykkepress for å være vellykket.

I sommer gjelder det å drite i lykken og bare kose seg glugg i hjel.