Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lykkejegerne gir seg ikke: Nye påstander om sjøorm i Loch Ness

- Sannsynligvis en trestokk, sier marinbiolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Richard Collis (58) fikk øye på noe merkelig da han kjørte langs Loch Ness forrige uke.

Og dette «noe» fanget han selvsagt på film.

Videoen går nå verden rundt, og nok en gang stilles spørsmålet: Kan dette være Loch Ness-monsteret?

- Hadde ikke trodd det selv Selv sier Collis at han ikke er sikker på hva filmen viser.

- Jeg er skeptisk til det meste før jeg får se det med egne øyne, og jeg ville ikke trodd det jeg så dersom noen andre hadde fortalt meg det, sier Collins ifølge Daily Record.

Den skotske avisa er en av flere som de siste dagene har omtalt videoen til Collis.

Også Daily Mail, Ekstrabladet og Buzzfeed har gjort sitt for at filmen nå går verden rundt.

- Ingen sjøorm Jon-Arne Sneli er marinbiolog og professor ved biologisk institutt ved NTNU. Han tror objektet på videoen til Collis er en trestokk eller en bit av en gren.

- Det er alltid spennende med videoer av mystiske observasjoner. Det er bare så synd at det alltid er et bilde elle en video tatt på lang avstand og med ganske utydelig fokus, sier Sneli.

Han mener videoen føyer seg inn i rekken av materiale som ikke viser noen sjøorm.

- I Loch Ness har man lett med diverse instrumenter i mange år uten resultater. Det burde ha vært mulig å observere dyr på nærmere hold enn hva man har gjort til nå, sier Sneli.

Fortsatt bare en myte Helt siden 1933 har blant annet journalister, geologer og fiskere forsøkt å dokumentere at «Nessie» faktisk eksisterer.

Flere ganger tidligere har folk hevdet å ha fanget sjøormen på kamera.

Mange av bildene har imidlertid vist seg å være fabrikkerte. Ingen har noensinne klart å bekrefte det lykkejegerne håper på: At det finnes et fnugg av sannhet i den verdenskjente myten.

En av teoriene er at sjøormen er en plesiosaurus, en type kjøttetende, vannlevende reptil, som er flere millioner år gammel.

Zoolog Torfinn Ørmen mener det ikke finnes noen tvil om «Nessies» ikkeeksistens.

- Sjøormen i Loch Ness er avkreftet, har Torfinn Ørmen tidligere sagt til Dagbladet.

Ørmen er medlem av Den internasjonale kryptozoologiske forening. Kryptozoologisk lære omhandler mytologiske vesner man enda ikke har klart å bekrefte at eksisterer.

- En kryptid er et dyr hvis eksistens verken er blitt bekreftet eller avkreftet. De mest kjente eksemplene er Den avskyelige snømannen, gigantiske sjøormer, Bigfoot i Nord-Amerika, havsjøormen i Atlanteren, menneskeaper og åttearmede kjempeblekkspruter. Lista er lang, forklarte Ørmen i et intervju med Dagbladet.

Løy i 60 år Storviltjeger og skuespiller Marmaduke Wetherell står bak et av de mest kjente, forfalske bildene.

I 1933 ble Wetherell sendt til innsjøen av London-avisen Daily Mail. Målet var å finne sjøuhyret.

Wetherell kunne etter kort tid rapportere at han hadde funnet fotspor, som han sendte inn til Natural History Museum i London. Zoologene fant imidlertid ut at det som skulle være bevis for at «Nessie» fantes, var spor laget av mennesker.

Året etter dro Wetherell tilbake til Loch Ness. Her tok han et bilde av det som angivelig skulle være hodet og nakken på monsteret. Wetherell fikk doktor Robert Wilson til å stå frem som fotograf. Wilson gikk med på det, men ønsket ikke å ha navnet sitt på bildet. Det ble derfor kjent som «Surgeon's Photograph» - kirurgens bilde.

For mange var dette et endelig bevis på at «Nessie» bodde på dypet av innsjøen.

«Største bløffen i det 20. århundret» Men 60 år senere måtte de tro om igjen.

I 1994 ble spøken avslørt. På dødsleiet innrømmet nemlig Christian Spurling, Wetherells stesønn, at monsteret de hevdet å ha fanget på kamera bare var en lekeubåt.

Av Sunday Telegraph ble Wetherell's fabrikkering omtalt som «den største bløffen i det 20. århundret».

Daily Record skriver at Richard Collis reagerte da han så at øyeblikket han forrige uke fanget på video, liknet på bildet som Wetherell var med på å fabrikkere i 1934.

- Den likner på «Surgeons photo», det var det jeg syntes var rart. For meg ser det ut som en lang hals og et lite hode. Som en slange - hva man tidligere ville kalt en sjøorm på høylandet, sier Collis.

- Han kunne aldri forfalsket det Den første Collins ringte etter å ha filmet den mystiske bevegelsen i vannet, var kona Vibeke.

Hun var sikker på at det hele var en spøk frem til hun fikk se videoen.

- Jeg kunne ikke tro det, og jeg lo da han viste meg den, for jeg vet at han aldri kunne forfalsket det. Han er ikke teknisk anlagt eller så veldig flink på data, sa Vibeke i et intervju med Daily Record.

Sender live fra havbunnen Det finnes fortsatt dem som nekter å gi opp.

Dick Raynor er medlem av selskapet Loch Ness Investigation. Siden 1967 har han undersøkt og analysert eget og andres materiale av fenomenet.

På selskapets hjemmesider sender Raynor direkteoverføring fra et kamera han har satt opp på bunnen av innsjøen. Det skal enda ikke ha fanget opp noen sjøorm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling