Lykkelandet Norge

De fleste nordmenn er svært fornøyd med de viktige tingene i livet. De som har best råd er også mest fornøyd med helsa og partneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny overraskende undersøkelse fra MMI spraker beina under myten om at nordmenn er et surmulende folkeslag som aldri kan gjøres til lags. I undersøkelsen har et representativt utvalg nordmenn blitt spurt hvor fornøyde de er med ni sentrale områder i deres personlige liv. Svarene viser at de aller fleste er fornøyde.

Over ni av ti nordmenn er fornøyd med sine venner og sin familie.

Åtte av ti nordmenn er fornøyde med sin økonomi, sin partner, helsa si og hobbyen sin.

Sju av ti er fornøyde med jobben og seksuallivet sitt.

Personlig trening er den delen av livet folk er minst fornøyd med, men over halvparten av befolkningen er fornøyd.

Nordmenn rangerer disse områdene i livet som viktige: 90 prosent mener økonomi, familie, venner og helse er svært viktige områder i livet. 80 prosent mener det er viktig å ha en partner. Sju av ti nordmenn mener, jobb, hobby og seksualliv er viktig.

Undersøkelsen, laget på oppdrag fra Dagbladet, ble gjort på telefon mellom mandag og torsdag i forrige uke. 1005 nordmenn er spurt.

- Det er overraskende mange som er fornøyde med viktige sider av livene sine. Men man må ha i bakhodet at dette er en tilstandsrapport eller temperaturmåling om hvordan de spurte var tilfredse akkurat da de ble spurt. Om 14 dager kunne vi fått andre svar. På den annen side ville det vært overraskende om nordmenn var veldig misfornøyde, sier Wenche Berntsen i MMI.

Helse, familie, og venner, er de tre verdiene vi setter høyest, og det er der vi fungerer best. Mens 97 prosent er tilfredse med forholdet til venner, er 96 prosent fornøyde med familien. 84 prosent av befolkningen er fornøyde med helsa.

Høy inntekt

Undersøkelsen avdekker en klar sammenheng mellom inntekt og hvor fornøyd vi er på en rekke områder. Det er neppe oppsiktsvekkende at de med god råd er mest fornøyd med økonomien sin. Men at de også er mer fornøyd med helse, partneren sin og seksuallivet, er overraskende.

- Her ser vi signifikante forskjeller. Det er nærliggende å tro at høy inntekt medfører mindre slitasjer på helse og familie. Det kan være en mulig forklaring, også når det gjelder seksuallivet. Høy inntekt forbindes gjerne med høy status. Man blir rett og slett mer fornøyd med livet, sier Berntsen.

Samtidig mener hun slike utslag kan ha en sammenheng med hvem vi sammenlikner oss med.

- Velger vi folk med samme sosial status, er man i samme båt - og like fornøyde. Men sammenlikner vi oss oppover, mot folk som Røkke, er vi ikke like fornøyd med vår egen status, sier hun.

Enslige sliter

Det viser seg at separerte eller fraskilte, og de som har mistet ektefellen, er minst fornøyd med vennskapsforhold. Disse to gruppene er også minst fornøyd med helsa. De som lever alene, er fraseparert eller skilt, er mest negative i forhold til økonomien sin. På den andre siden er de som er samboende og gift, mest fornøyd med venner, helse, og økonomi. Litt pussig kanskje at samboere har det beste seksuallivet, faktisk bedre enn de som er gift. Dårligst står det til blant dem som har mistet sin kjære.

Undersøkelsen avdekker også forskjeller i tilfredshet hos folk etter partitilhørighet.

Blant annet er velgere fra Kristelig Folkeparti i mindre grad fornøyde med sitt seksualliv. Bare 61 prosent er fornøyd, mot 85 prosent av Fremskrittspartiets velgere.

- Dette vil jeg egentlig ikke kommentere nærmere, men heller la tallene snakke for seg, humrer Berntsen.