Lykkelig gjensyn med Leon

- Skulle ikke tro han har stått lutt alene på en fjellhylle i ei uke!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk været for Oldedalen her:

(Dagbladet.no): - Han er akkurat som da han rømte. Han er ikke blitt noe tynnere en gang. Skulle ikke tro at han har stått lutt aleine på ei fjellhylle i ei uke, sier matmor Liv Verhaug til Dagbladet.no. Hun har akkurat fått rømlingen Leon tilbake.

- Men gjett om han var glad for å se meg! legger hun til. Og gjensynsgleden er gjensidig.

- Det er herlig å få han tilbake. Han var vist litt skeptisk da han hang i selen i lufta under helikopteret. Da var han litt rebelsk. Men da han fikk fast grunn under føttene var alt bra igjen, forteller Verhaug.

Redningsmannskapene hadde med seg en skive med leverpostei og et teppe til hunden. Matmor har ikke fått snakket så mye med dem ennå, så hun vet ikke om han har fått i seg maten, men det går hun ut fra. Nå går turen til dyrlegen.

- Vi vil ta ham med til dyrlegen for å sjekke om alt er i orden. Før jeg gir han mat vil jeg få litt kyndig råd om hva han tåler nå. Så feiringa må vente litt! sier hun.

På berghylle siden nyttårsaften 

Den lettskremte hunden Leon som har sittet fast på en fjellhylle i Oldedalen, ble endelig reddet i dag.  Hunden har sittet fast 400 meter oppe i en bergvegg siden nyttårsaften.

- Luftambulansen skulle ut på et treningsoppdrag likevel og da valgte de å gjøre litt nytte for seg . Matmor venter i Oldedalen i Sogn og Fjordane. Redningsmannskapene skal ta med seg mat fra henne, forteller Marte
Ramborg, informasjonssjef i Norsk Luftambulanse.

ENDELIG NEDE:  
Pyreneerhunden Leon har sittet fast på en fjellhylle siden nyttårsaften. I dag, på 17 månedersdagen, ble han reddet ned av Norsk Luftambulanse. Foto: Inge Fænn
ENDELIG NEDE: Pyreneerhunden Leon har sittet fast på en fjellhylle siden nyttårsaften. I dag, på 17 månedersdagen, ble han reddet ned av Norsk Luftambulanse. Foto: Inge Fænn Vis mer

- Da jeg kom opp på hylla til hunden satte jeg meg ned for ikke å komme alt for brått på den. Hunden var jo vant til å være alene der, og den måtte bli trygg på at jeg ikke ville den noe vondt, sier Eivind Bredrup Petersen til NTB.  Han er redningsmann på helikopteret til Norsk Luftambulanse og stasjonert i Førde.

– Gode venner

– Jeg hadde med leverpostei og hundemat som Leon var vant til å spise og en genser som matmoren hadde brukt mye når hun var sammen med hunden. Da jeg tok fram dette, kom den bort til meg og slikket og koste. Vi var gode venner helt til jeg tok fram halsbåndet og selen. Da var det godt å ha hansker og tykke klær, forteller Petersen til NTB.

Etter noe strev fikk han redningsselen på hunden. Redningshelikopteret hadde firt ham ned et stykke nedenfor fjellhylla der hunden sto. Han fikk med seg Leon ned dit, og de ble heist opp av helikopteret.

Dramatisk i luften

Flyturen gikk bra et stykke, men hunden var redd og vred seg to ganger rundt slik at to av de tre stroppene i selen løsnet.

– Jeg måtte holde den fast med hendene. Da var vi 30-40 meter over bakken, og vi valgte å lande så raskt som mulig. Det gikk bra. Det var en veldig glad hund som møtte eieren sin, sier Petersen.

Han er lettet over at oppdraget fikk en god avslutning.

Lykkelig gjensyn med Leon

– Dette er ikke akkurat det vi gjør til daglig. Men vi skulle uansett gjennomføre trening, og da synes jeg det er kjempefint at vi samtidig kunne være til hjelp, sier redningsmannen.

Hentet teppe hos matmor

Matmor Liv Verhaug forteller at redningsmannskapene nå har vært og hentet mat og teppe fra henne.

- De har fått med en skive med leverpostei og et teppe. Redningsmannskapene har vært og sett på hunden, den skal være i fin form, forteller hun.

Ifølge Verhaug er hunden svært snill og rolig. Hun tror den kommer til å oppføre seg pent.

- Dette kommer til å gå greit, sier hun.

Ifølge Ramborg i Norsk Luftambulase er det snakk om et ganske vanskelig oppdrag.

- Det er selvfølgelig umulig å lande med helikopteret så redningsmannskapene må henge under. De kommer til å fire ned en mann. Så er planen at han blir kompis med hunden, slik at han får på den en sele. Vi har laget en spesialsele, fordi de selene vi har til mennesker ikke passer, forteller hun.

Pyreneerhunden har sittet på fjellhyllen siden nyttårsaften. Da ble Leon, som fyller 17 måneder i dag, så skremt av en nyttårsrakett at den rømte til fjells. Ingen vet helt sikkert hvordan han havnet på fjellhylla 400 meter over havet. Trolig har han sklidd ned.

Skulle reddes i går

Ingen organisasjoner ville først hjelpe den uheldige hunden, men etter at Leons skjebne ble kjent i media har Norsk Luftambulanse sagt at de vil redde ham som et øvingsoppdrag.

- Egentlig skulle de redde ham i går, men da ble de kalt ut på et annet redningsoppdrag og måtte avbryte. Vi håper at det går bedre i dag. Hvis han fortsatt er i live. Så lenge det er noenlunde tørt så klarer han seg, men hvis han blir våt så blir han veldig kald. Da er det ikke sikkert han overlever, sier oppdretter Hilde Dalos Aune.

Hunden ble sett og hørt av flere vitner i går. Men ifølge fjordingen.no er det flere farer som truer. En havørn er observert i området. Hunden veide omtrent 50 kilo da den stakk av, men har trolig mistet mye vekt. I verste fall kan den medtatte hunden bli offer for rovfuglen.

Mener staten bør betale

Norsk kennelklubb mener i dag at staten bør betale for å få Leon ned.

- Her mener jeg det offentlige burde ta ansvar siden det er dy rehelse det går på. En burde at ha mulighet til å sette inn ressurser på ettersøk slik man har når det gjelder mennesker, sier Eivind Martin Mjærum, styreformann i Norsk kennelklubb til NRK Sogn og Fjordane.

Skulle været hindre Norsk Luftambulanse i dag har det dukket opp en plan B, forteller Hilde Dalos Aune.

- Det viser seg at et medlem av Norsk Pyreneerhund Klubb er klatreinstruktør i Røde Kors. Hun har drevet litt rekognosering over telefon i dag. Hvis alt annet går skeis, kan hun dra oppover på fredag. Men vi håper at Leon skal slippe ned før det, sier hun.

HER REDDES LEON: Pyreneeren ble hentet ned av redningsmannskaper fra Norsk luftambulanse i dag.
RØMTE TIL FJELLS: Leon ble så redd for raketter at han rømte til fjells.