Lykkelige sammen

Amerikanske Reba og Lori Schappell har levd som siamesiske tvillinger i 40 år. De reagerer på forrige ukes atskillelse av vesle Maria Teresia og Maria de Jesus Quiej Alvarez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes ikke at de burde ha blitt skilt. Man rører ikke ved det som Gud har skapt, ikke engang om det betyr et kortere liv for dem det gjelder, sier Lori Schappell i et intervju med Associated Press hjemme i Pennsylvania-leiligheten der hun og søsteren Reba bor.

De to har delt sorger og gleder i 40 år. Kvinnene har hver sin hjerne, men er sammenvokst på venstre side av hodeskallen. I tillegg lider Reba av ryggmargsbrokk og er ti centimeter lavere enn søsteren, så Lori må skyve henne rundt i en spesialtilpasset rullestol.

For risikofylt

Frykt for alvorlige skader gjorde at man aldri forsøkte å skille søstrene. Selv om hjernene deres er atskilt, har de to en god del blodkar og annet vev felles.

- Men jeg står ikke opp hver morgen og tenker på at jeg er siamesisk tvilling. Det finnes andre, viktigere ting i livet mitt, mener Lori.

- Tanken har hele tida vært at det vil være for farlig å forsøke å skille dem, bekrefter John M. Templeton jr., tidligere kirurg ved Children's Hospitals barneavdeling i Philadelphia. Han har hatt ansvaret for både Schappell-søstrene og andre siamesiske tvillinger.

Lori og Reba har fullført videregående og fulgt forelesninger på college. Reba var med søsteren i seks år mens Lori arbeidet fulltid ved vaskeriet i et av byens sykehus. Hun sluttet i denne jobben i 1996, slik at Reba kunne konsentrere seg om sin karriere som countrysangerinne. Platekontrakter har latt vente på seg, men Reba har opptrådt i New Jersey, Japan og Tyskland. Hennes singelhåp heter «Frykten for å bli alene».

- Den er ikke selvbiografisk, bedyrer Lori.

Flest jenter

Schappel-søstrene, samt Maria Teresia og Maria de Jesus, er blant fire prosent siamesiske tvillinger som er vokst sammen i hodet. Nesten 75 prosent er forbundet i brystet, resten i magen eller underlivet. Tilstanden opptrer når tvillinger fra ett og samme egg ikke helt fullstendig blir atskilt fra hverandre. Hele 70 prosent av alle siamesiske tvillinger er jenter.

Ifølge Marcelo Cardarelli, hjertekirurg ved barneavdelingen til universitetssykehuset i Maryland, kommer rundt 200 levendefødte siamesiske tvillingpar til verden hvert år. Omkring halvparten dør før de fyller ett år.

FORNØYDE: Amerikanske Lori (til venstre) og Reba Schappell er sammenvokst på venstre side av hodeskallen. De har levd som siamesiske tvillinger i 40 år, og synes det var unødvendig å skille det guatemalanske tvillingparet Maria Teresia og Maria de Jesus i forrige uke.