KOMMENTARER

Lykkeministeren i Venezuela

Noen trodde det var en spøk: Men Viseministeriet for den Høyeste Sosiale Lykke finnes i Venezuela og er kunngjort i Statens Lysningsblad.

ET UNDER? President Nicolás Maduro viser et bilde fra fjellveggen i en metro-tunell hvor man mener å se ansiktet til avdøde Hugo Chávez. Til ære for Chávez har han nå utnevnt en viseminister for den høyeste sosiale lykke. Foto: REUTERS / Scanpix / Presidentpalasset Miraflores
ET UNDER? President Nicolás Maduro viser et bilde fra fjellveggen i en metro-tunell hvor man mener å se ansiktet til avdøde Hugo Chávez. Til ære for Chávez har han nå utnevnt en viseminister for den høyeste sosiale lykke. Foto: REUTERS / Scanpix / Presidentpalasset Miraflores Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

President Nicolás Maduro har vedtatt å opprette Viseministeriet for den Høyeste Sosiale Lykke for det Venezuelanske Folket, en enestående institusjon i verdens mangfoldige politiske regimer, til ære for sin politiske gudfar, avdøde Hugo Chávez, og frigjøringshelten Simón Bolívar, som var forbildet til Chávez.

Det nye viseministeriet er direkte underlagt presidenten. Det skal ha oppsyn med de sosiale tiltakene for de fattige som kalles misjoner, som Chávez skapte i 2003 i samarbeid med Fidel Castro på Cuba. Venezuela sender olje til Cuba og Cuba sender leger, sjukepleiere, tannleger og lærere til Venezuela.

Disse misjonene skapte en trofast velgermasse av fattige for Chávez; har var jo den første av landets ledere som brydde seg om dem. Men andre kaller dette klientelisme.

Viseministeren for den høyeste sosiale lykke er den tidligere parlamentarikeren og en av livlegene til Chávez, Rafael Ríos. Han dempet forventningene litt da han etter utnevnelsen uttalte seg i radio:

- Vi sier ikke at alle venezuelanerne skal bli lykkelige. Vi signaliserer at vi skal anstrenge oss, fra Statens side, for å ta tak i de forholdene som hindrer folk i å være lykkelige, sa han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer