Lykkeministeren i Venezuela

Noen trodde det var en spøk: Men Viseministeriet for den Høyeste Sosiale Lykke finnes i Venezuela og er kunngjort i Statens Lysningsblad.

ET UNDER? President Nicolás Maduro viser et bilde fra fjellveggen i en metro-tunell hvor man mener å se ansiktet til avdøde Hugo Chávez. Til ære for Chávez har han nå utnevnt en viseminister for den høyeste sosiale lykke. Foto: REUTERS / Scanpix / Presidentpalasset Miraflores
ET UNDER? President Nicolás Maduro viser et bilde fra fjellveggen i en metro-tunell hvor man mener å se ansiktet til avdøde Hugo Chávez. Til ære for Chávez har han nå utnevnt en viseminister for den høyeste sosiale lykke. Foto: REUTERS / Scanpix / Presidentpalasset MirafloresVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Nicolás Maduro har vedtatt å opprette Viseministeriet for den Høyeste Sosiale Lykke for det Venezuelanske Folket, en enestående institusjon i verdens mangfoldige politiske regimer, til ære for sin politiske gudfar, avdøde Hugo Chávez, og frigjøringshelten Simón Bolívar, som var forbildet til Chávez.

Det nye viseministeriet er direkte underlagt presidenten. Det skal ha oppsyn med de sosiale tiltakene for de fattige som kalles misjoner, som Chávez skapte i 2003 i samarbeid med Fidel Castro på Cuba. Venezuela sender olje til Cuba og Cuba sender leger, sjukepleiere, tannleger og lærere til Venezuela.

Disse misjonene skapte en trofast velgermasse av fattige for Chávez; har var jo den første av landets ledere som brydde seg om dem. Men andre kaller dette klientelisme.

Viseministeren for den høyeste sosiale lykke er den tidligere parlamentarikeren og en av livlegene til Chávez, Rafael Ríos. Han dempet forventningene litt da han etter utnevnelsen uttalte seg i radio:

- Vi sier ikke at alle venezuelanerne skal bli lykkelige. Vi signaliserer at vi skal anstrenge oss, fra Statens side, for å ta tak i de forholdene som hindrer folk i å være lykkelige, sa han.

Dette begrepet, «den høyeste lykke», har president Maduro hentet fra Simón Bolívar, som i 1819 uttalte:

- Det mest perfekte systemet for regjering er det som garanterer den høyeste summen av lykke, sosial sikkerhet og politisk stabilitet.

Ikke mange politiske ledere eller folk forøvrig vil si seg så veldig uenig med Bolívar i dette. Men ingen har likevel funnet på å utnevne en egen lykkeminister før Maduro.

Spørsmålet er: Hvorfor bare en viseminister? Hvorfor ikke en fullverdig lykkeminister? Svaret er: Den fullverdige lykkeministeren er Maduro.

I den politiske opposisjonen og blant politiske iakttakere er det mange som ler seg fordervet over dette trekket fra Maduro. «Den høyeste sinnsforvirring» og «politisk delirium» kvitrer og skriver de hoderystende. «Venezuela svømmer i den høyeste sosiale lykke», skriver en vittigper.

- Folket blir lykkelig når det finnes noe å spise, når det ikke må stå i kø, når det ikke går på gatene med fare for å bli skutt, sier Leopoldo López, en politisk leder på høyresida.

For prisene har steget 38,7 prosent fra nyttår, strømmen forsvinner daglig og i hovedstaden Caracas kan melk være uoppdrivelig i dagevis. Med flere enn 20 000 mord i året er Venezuela et av de farligste landene i Amerika.

«Nå slutter vi å klage og stiller oss i kø i lykkedepartementet!» oppfordrer en syrlig ironisk opposisjonell på Twitter.

Maduro forsvarer seg mot sarkasmene. Europa og USA har glemt begrepet «sosial lykke», der kjenner de bare «begrepene maksimal profitt og maksimal avkastning», sier han.

President Maduro, som ble utpekt til etterfølger av en dødssjuk Chávez, bygger tydelig opp sin politiske grunnmur på å videreføre verket til Chávez. Maduro har utnevnt Chávez til «Evig Leder», noe som får mange til å tenke på Kim Il-sung i Nord-Korea, bare i en mer ellevill og mindre autoritær sammenheng. Nylig kunne Maduro stolt vise fram «Den Blå Boka», med bildet av ansiktet til en tenkende Chávez på forsida, som samler tankene til den avdøde lederen. Det minner litt om «Maos tanker».

Torsdag sto Maduro fram med et «virkelig under» i katolsk forstand. Chávez hadde åpenbart seg for noen arbeidere i en metro-tunell. Han viste et bilde av noe som liknet et ansikte, som han mente tilhørte Chávez, og som sto fram av en fjellvegg der under jorda.
 
8. desember er det kommunevalg i Venezuela. Den dagen har Maduro, ved et dekret, vedtatt at heretter skal være «Dagen for Lojalitet til Chávez og Fedrelandskjærlighet».

Spørsmålet i Venezuela er: Hvor lenge er hvem lykkelige for hva?

BLÅ BOK: President Nicolás Maduro viser boka som samler tankene til avdøde Hugo Chávez. Foto: AFP / Scanpix / Leo RAMIREZ
BLÅ BOK: President Nicolás Maduro viser boka som samler tankene til avdøde Hugo Chávez. Foto: AFP / Scanpix / Leo RAMIREZ Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.