- Lykken er penger til å kjøpe alt

De tre venninnene har shopping som hobby. - Flere gutter burde lære seg å shoppe, sier de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lykken er å ha penger til å kjøpe alt, mener Marie Norum Lerbak (16), Julie Estdahl (16) og Sarah Randall (15).

Dagbladet møter de tre bærumsjentene i Hennes & Mauritz på Karl Johans gate i Oslo, i ferd med å begynne dagens handlerunde.

Og jentene er ikke ensomme om å være shoppingfrelste. I en undersøkelse utført av amanuensis Trond Blindheim ved Norges Markedshøyskole, oppgir 74 prosent av tenåringene at shopping er deres favorittaktivitet på fritida.

I helgene

- Vi reiser inn til Oslo nesten hver helg for å shoppe. Noen ganger drar vi til byen hvis vi blir tidlig ferdig på skolen. Og vi bruker alltid penger, forteller Sarah.

- Som regel bruker vi ikke så mye, men noen ganger går det fort 500 eller 1000 kroner hvis jeg først begynner å kjøpe noe. Da angrer jeg gjerne litt seinere, sier Julie.

- Trikk inn til byen og mat koster penger. Jeg bruker minst 200 kroner på en slik tur, selv om jeg ikke kjøper noe, forklarer Sarah.

Jentene besøker bokhandler og musikkforretninger, men først og fremst klesbutikker. Og jentene reiser aldri på shopping alene.

Gir hverandre råd

- Det er gøy å gå sammen på handletur. Det beste er når tre stykker kan dra sammen, da kan de diskutere og vurdere hvilke klær som passer, og gi hverandre råd. Det er gøy å stå lenge i prøverommet, sier Sarah.

- Jeg blir glad når jeg kommer hjem, og kan se på det jeg har kjøpt, forteller Marie. Ikke minst er det viktig for jentene å få referater fra andre venninners handleturer.

Av og til slår kjøpevegring til. Det er ikke gøy.

- Noen ganger finner jeg ingenting jeg liker. Det er irriterende, særlig hvis venninnene mine finner fine ting, sier Julie.

Profesjonelle

De tre tenåringene er allerede profesjonelle forbrukere.

- Jeg føler meg som en fornuftig kunde, og vet hva som er gode priser og god kvalitet, sier Marie. Julie forteller at hun ofte går i flere butikker for å sammenlikne priser, og for å finne det beste tilbudet.

Av de tre jentene, er det bare Marie som har jobb. Julie og Sarah jobber hjemme, og får lommepenger for arbeidet. Marie og Sarah har allerede fått seg minibankkort.

Jenter skjønner at jevnaldrende gutter ikke synes det er like gøy å shoppe.

- De kjeder seg i klesbutikkene. Men jeg synes flere gutter burde lære seg å shoppe. Vi legger merke til gutter som kan kle seg. De guttene skiller seg ut, mener Julie.

Har mye penger

- Men blir dere lykkelige av all shoppingen?

- Selv om jeg kjøper et plagg, er det alltid et annet jeg har lyst på. Lykken må være å ha penger til alt jeg vil kjøpe, sier Sarah.

- Mange unge kvinner har shopping som hobby, sier amanuensis Gorm Kunøe ved NMH.

- Dagens unge kvinner har mye penger mellom hendene. De begynner tidlig å jobbe, og har ingen familie å ta ansvar for. Dermed kan de bruke pengene på seg selv.