Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lykkenivået er på topp i 85-årsalderen

Ingen grunn til å frykte alderdommen. Etter en knekk i starten av 30-årene, blir vi lykkeligere jo eldre vi blir.

LYS FRAMTID:  Leontine Vallade har dobbelt grunn til å smile. Ikke bare har hun akkurat vunnet en missekonkurranse for pensjonister, hun er også i gullalderen når det kommer til lykke. Foto: EPA/MAGALI GIRARDIN
LYS FRAMTID: Leontine Vallade har dobbelt grunn til å smile. Ikke bare har hun akkurat vunnet en missekonkurranse for pensjonister, hun er også i gullalderen når det kommer til lykke. Foto: EPA/MAGALI GIRARDIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen grunn til å frykte alderdommen skal vi tro biologiprofessor Lewis Wolpert ved College London.

Han har samlet en rekke lykkestudier og utgitt dem i bokform, og konkluderer med at vi blir lykkeligere og lykkeligere jo eldre vi blir.

- Det viser seg at mennesker som er i tenårene og 20-årene er middels lykkelige. Lykkenivået synker deretter jevnt fram til tidlig middelalder, trolig knyttet til ansvaret som kommer med å styre en familie og karriere. Deretter snur utviklingen. Fra midten av førtiårene blir folk gjerne mer lystige og optimistiske. Toppunktet når de gjerne når de er seint i 70-årene eller i 80-årene, fastslår Wolpert overfor den britiske avisa The Times.  

Helse og sosiale relasjoner Lewis Wolperts konklusjoner støttes av et stort forskningsmateriale, ifølge avisa.

I en ny, stor undersøkelse utført ved National Academy of Sciences in Amerika, er 341 000 personer spurt om lykke. Den generelle følelsen av å ha det bra synker noe i tidlig voksenalder, viser også denne studien.

Fra slutten av førtiårene eller tidlig i femtiårene snur den derimot og velværet stiger stødig resten av livet helt fram til man er 85 år. 

- Vi tror at de som er eldre nå, i 60-års eller 70-årsalderen, skiller seg fra de som var i samme alder for 30 år siden. De har flere muligheter og helsen virker å være bedre. God helse og stabil inntekt er svært viktig for hvor bra man har det. Det samme er sosiale relasjoner, sier Andrew Steptoe, psykologiprofessor ved University College London.

Erfaring Med økende alder kan man også høste fordelene av økende erfaring. Forskning viser at mens vi blir dårligere i noen ferdigheter, som matte, blir vi flinkere til andre ting som språk og å ta avgjørelser.

Professor John Bond ved Newcastle University studerer sosiale aspekter ved å bli eldre.

- Selv mennesker med seriøse sykdommer som Alzheimers kan opprettholde følelsen av å ha det bra lenge hvis de har gode forhold til de som er rundt seg. Til syvende og sist er det familien og vennene dine som teller mest, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media