Lykkepille-bruker ble promilledømt

Asker-kvinnen (52) ble tatt for bilkjøring med 2,82 i promille. Herredsretten frifant henne fordi hun brukte lykkepiller. Nå er hun dømt for fyllekjøring i Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ved 12-tida lørdag 31. august 1996 at kvinnen la ut på kjøretur i Asker. Noen timer seinere ble politiet varslet av butikkansatte fordi kvinnen var pære full.

I baksetet på bilen fant politiet en tom hvitvinsflaske, men hun må ha drukket mer for å få den høye promillen.

Frifunnet

Saken vakte oppsikt da Asker og Bærum herredsrett frifant henne for promillekjøring i 1997. Retten begrunnet frifinnelsen med at bruk av det antidepressive middelet Seroxat muligens hadde gjort henne generelt bevisstløs. Da var ikke alkoholinntaket selvforskyldt.

Nå mener lagmannsretten at kvinnen hadde kontroll over seg selv da hun begynte å drikke alkohol den aktuelle dagen. Rusen var selvforskyldt.

Kvinnen fikk en depresjon sommeren 1996. Hun brukte Seroxat i tre måneder før hun kjørte i fylla.

Men i blodprøvene som ble tatt av henne ble det ikke funnet spor av paroxetin - virkestoffet i Seroxat. Derfor mener lagmannsretten at kvinnen ikke kunne være bevisstløs av Seroxat alene, selv om kvinnen antok, men ikke husket, at hun tok Seroxat før hun kjørte bil.
I rettssakene har det kommet fram at kvinnen endret personlighet som følge av Seroxat-bruken. Hun sjikanerte kolleger, vandret oppe om natta og kastet en gang en kopp etter sin mann.

Mild straff

Lagmannsretten fant at lykkepillens alvorlige innvirkning på kvinnens atferd er en formildende omstendighet. Hun er dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 5000 kroner.