JENS PÅ SALGSTOKT: I 2007 var daværende statsminister Jens Stoltenberg på besøk på et norsk kjøpesenter i Beijing som solgte norsk laks. Senere har næringa fått det vanskeligere i Kina. Foto: Jacques Hvistendahl
JENS PÅ SALGSTOKT: I 2007 var daværende statsminister Jens Stoltenberg på besøk på et norsk kjøpesenter i Beijing som solgte norsk laks. Senere har næringa fått det vanskeligere i Kina. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Lykkes Kina, kan det bety slutten for norsk milliardeksport

Verdens første forsøk med lakseoppdrett i temperert havvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det drar seg til for den norske laksenæringa i Kina - et marked som for noen år siden ble ansett å ha et enormt potensiale.

Etter at Nobels fredspris for 2010 gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, begynte kineserne å foretrekke skotsk laks framfor den norske. Senere har Kina satt opp nye stengsler, med henvisning til virusfunn.

Nå står den norske laksenæringa overfor en ny, mulig trussel.

- Dominansen truet Ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua undersøker kinesiske vitenskapsmenn om det lar seg gjøre å drive oppdrett av laks i Gulehavet mellom Kina og Korea-halvøya.

«Norges dominans i produksjonen av atlantisk laks kan stå på spill», skriver nyhetsbyrået.

Norge har tidligere hatt store forhåpninger om et norsk lakse-eventyr i Kina. Håpet vokste da Kinas desidert største TV-kanal, CCTV1 i 2001 sendte flere TV-programmer hvor stjernekokken Liu Yi Wei viste fram norsk laks, og i 2007 var daværende statsminister Jens Stoltenberg i landet for å fremme norsk lakseeksport.

Heldig kombinasjon Forsøket i Gulehavet er ifølge Xinhua verdens første forsøk på å oppdrette kaldtvannsfisken i tempererte havområder.

At forskerne i det hele tatt ser en mulighet i dette tilsynelatende naturstridige prosjektet, skyldes et særegent havfenomen som gjør at vannmassene på 20-30 meters dyp i et spesifikt område midt ute i Gulehavet holder en temperatur på mellom 4,6 og 9,3 grader Celsius.

Ifølge professor Dong Shuanglin i teamet fra Havuniversitetet i Kina skyldes de kalde vannmassene er heldig kombinasjon av klima, topografi, havstrømmer og vanntetthet.

500 millioner laks Xinhua skriver at området er på 13 kvadratkilometer, inneholder 500 milliarder kubikkmeter kjølig vann, og at dette er nok til å oppdrette 500 millioner laks.

Det burde rekke i hvert fall et stykke på vei - selv i folkerike Kina.