KARRIG: Potetene som skal greie seg i det spesielle klimaet på planeten Mars må kunne vokse i forskjellige økologiske soner, motstå plutselige klimaforandringer og trives i karrig jord. Her fra den østlige Noctis Labyrinthus-region på Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
KARRIG: Potetene som skal greie seg i det spesielle klimaet på planeten Mars må kunne vokse i forskjellige økologiske soner, motstå plutselige klimaforandringer og trives i karrig jord. Her fra den østlige Noctis Labyrinthus-region på Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of ArizonaVis mer

Lykkes NASAs prosjekt, kan det bli potetåkre på planeten Mars

NASA undersøker om peruanske poteter egner seg til å dyrkes på den fjerntliggende planeten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 4500 potetsorter er hundre valgt ut til å testes under ekstreme «Mars-lignende» forhold.

Potetene må kunne vokse i forskjellige økologiske soner, motstå plutselige klimaforandringer og trives i karrig jord. Alt ikke ulikt Matt Damons potetdyrking i den Oscar-nominerte filmen «The Martian» der Aksel Hennie også har en større rolle.

Av de hundre sortene kommer 40 fra Peru, mens de resterende 60 er forbedrede typer som kan klare seg med lite salt og vann og som også er immune mot virus.

FRUKTBAR JORD? Nå sjekkes Mars-liknende forhold ut med tanke på potetdyrking. Foto: REUTERS/NASA
FRUKTBAR JORD? Nå sjekkes Mars-liknende forhold ut med tanke på potetdyrking. Foto: REUTERS/NASA Vis mer

Potetene skal dyrkes i et laboratorium i Lima i 100 kilo jord fra Atacamaørkenen som minner om den som finnes på Mars. Vekstene vil bli utsatt for kraftig ultrafiolett stråling i en atmosfære som hovedsakelig består av kulldioksid.

Vekstene som overlever prøvene må også være av en slik type at de gir stor avling.

- Vi må være forberedt på framtiden slik at vi kan møte ørkenforhold, stigende temperaturer og høye saltnivåer i jorda, sier virolog Jan Kreutze ved laboratoriet.
NTB

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram