Lykketroll

Lykken er medfødt, sto det i avisa. Og det betyr?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I omtalen av en doktoravhandling som nylig er lagt fram, heter det at genene våre styrer den grunnleggende følelsen av lykke og tilfredshet. Mye av den gleden vi føler over livet er forhåndsprogrammert allerede ved fødselen, slås det fast.

Studien er basert på undersøkelse av tvillinger. Både eneggede, som har like gener, og toeggede tvillinger har deltatt. Ved sammenlikning av tvillinger mener forskerne at de kan finne ut av hva som er arv, genetisk styrt, og hva som skyldes ytre faktorer som oppvekst, det vil si miljø.

I denne undersøkelsen måtte tvillingene svare på en rekke detaljerte spørsmål for å avdekke den subjektive, selvopplevde lykkefølelsen. Blant annet fortalte de om sine erfaringer med angst, depresjoner og søvnproblemer, heter det. Konklusjonen er at den grunnleggende lykkefølelsen er medfødt.

Og det betyr? Det er noe med språket i slike undersøkelser som er forunderlig. For hva er lykke? Hva tenkte tvillingene på der de satt og fylte ut sine spørreskjemaer?

Lykke er framgang. Lykke er et gode. Lykke er det å ha hell. Lykke er medgang og suksess. Lykke er å føle seg vel. Lykke er fryd og glede, henrykkelse og lykksalighet, harmoni og velvære. Og mye mer, hvis man ser på definisjonen i en ordbok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer