Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lyn og torden i området malaysisk fly forsvant

Avslutter søket for i kveld.

SØKER I JAVASJØEN: En søk- og redningsgruppe fra det indonesiske luftforsvaret er klar for avgang, og skal bidra med å lete etter det savnede Air Asia-flyet med 162 mennesker om bord. Foto: REUTERS / Antara Foto / Jessica Helena Wuysang / NTB Scanpix
SØKER I JAVASJØEN: En søk- og redningsgruppe fra det indonesiske luftforsvaret er klar for avgang, og skal bidra med å lete etter det savnede Air Asia-flyet med 162 mennesker om bord. Foto: REUTERS / Antara Foto / Jessica Helena Wuysang / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Satellittbilder fra området viser kraftig tordenceller i området.

- Det vil si at de går høyt opp i atmosfæren og inneholder mye vær som vindkast, haggel, lyn og torden, sier Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institiutt til Dagbladet.

Han legger likevel til at dette ikke er uvanlige værforhold i dette området.

Det malaysiske flyet fløy på 32.000 fot og hadde bedt om å få fly opp til 38.000 fot for å unngå skyer, ifølge Joko Muryo Atmodjo, leder i avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement. Det var også da det forsvant fra radaren.

Klokka 12.30 i ettermiddag (18.30) indonesisk tid melder Channel News Asia at lete- og redningsaksjonen for å finne QZ8501 avsluttes for i kveld.

- Det ble veldig mørkt. Været er heller ikke bra, og det er blitt overskyet. I morgen tidlig begynner vi klokka sju eller tidligere om været tillatter det, forteller det indonesiske samferdselsdepartementet til AFP, ifølge BBC.

Forsvant halvveis Flyet av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ8501 var på vei fra byen Surabaya i Indonesia til Singapore. 

Da det forsvant fra radaren, var flyet kommet nesten halvveis, og befant seg mellom den indonesiske havnen i Tanjung Pandan og byen Pontianak, i Vest-Kalimantan-provinsen på Borneo øya, sa Joko Muryo Atmodjo, leder i avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement,ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Tanjung Pandan er den viktigste byen på Belitung øya, omtrent halvveis mellom Surabaya og Singapore. Det var dårlig vær over hele øya på den tiden flyet forsvant.

- Da flyet forsvant fra radaren, hadde det fortsatt nok drivstoff til fire timers flytid, ifølge Atmodjo.

Søker i Javasjøen Den indonesiske luftforsvaret sa ifølge nyhetsbyrået AFP at to av deres fly hadde blitt sendt for å gjennomsøke et område av Javasjøen, sørvest for Pangkalan Bun i Kalimantan-provinsen - samme sted som flyet mistet kontakt med flygelederne i den indonesiske hovedstaden Jakarta. Samtidig går det mot kveld, og mørket senker seg i området rundt der flyet forvant fra radaren.

- Været er overskyet, og området er omgitt av hav. Vi er fortsatt på vei dit, slik at vi ikke vil spekulere i hva som har skjedd med flyet, sa luftforsvaret talsmann Hadi Cahyanto.

Et av Singapores C-130 militære transportfly var også på vei til området, etter at Indonesia aksepterte hjelp fra sin sørøstasiatiske nabo.

Pårørende uten svar Pårørende til passasjerer har i morgentimene strømmet til Juanda internasjonale flyplass i Indonesia, der flyet tok av. De vet ingenting om hvordan det går med sine kjære.

Direktør i AirAsia, Tony Fernandes skriver på Twitter i dag at han er på vei tul Surabay, hvor han forteller at flesteparten av passasjerene samt de ansatte, er fra.

- Mine eneste tanker nå går til passasjerene og mine ansatte, skriver han.

Katastrofalt år Airbus-maskinen er blitt meldt savnet mot slutten av det som har vært et katastrofalt år for malaysisk luftfart. Et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker om bord forsvant sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. AirAsia har også sitt hovedkontor i Malaysia.

Noen måneder senere ble et annet fly fra Malaysia Airlines skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

Vestlige land mener det var prorussiske opprørere som skjøt ned flyet, mens myndighetene i Russland har hevdet at flyet ble truffet av en rakett avfyrt fra et ukrainsk jagerfly.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media