Lyn, torden og flom

Uværet som har skylt over briter og dansker, treffer Sør-Norge i dag. - Det kommer store mengder, sier hydrolog Thomas Skaugen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send oss dine flombilder

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sender ut flomvarsel for Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Østfold, Oppland og Hedmark.

- Vi vet ikke eksakt hvor den kraftigste nedbøren kommer, men akkurat nå ser vi at det kommer store mengder i Telemark og Vestfold, og det går nordover, sa vakthavende hydrolog Thomas Skaugen i NVE til NTB i formiddag.

Han opplyser at det kan se ut til at det blir oversvømmelser i flate og urbane strøk.

Herjet Storbritannia

Meteorolog Inge Johannessen i Storm Weather Center sier til Dagbladet.no at uværet som nå har seget over Sør-Norge, er et barn av uværet som har herjet Storbritannia.

- Det uviklet seg over Nordsjøen og Skagerak i natt og kom fra Den engelske kanal og Danmark. Nå ligger det godt parkert over Sør-Norge og Sør-Sverige, sier Johannessen.

Lyn og torden

Og du må regne med mye lyn og tordan sammen med nedbøren. Ett lynnedslag tok livet av 31 kyr i Danmark tirsdag, og 2000 minker måtte også bøte med livet etter et lynnedslag i Grindsted i Danmark natt til i dag.

Regnet høljer nå ned flere steder i Sør-Norge, men uover kvelden vil det bevege seg oppover mot Trøndelag og fortsette nordover og ta med seg Nordland, Troms og Finnmark i morgen.

- Det blir lettere i Sør-Norge etter hvert som det trekker nordover, sier meteorologen.

Kaldt i helga

Men bikinien må trolig hvile i helga.

- Man må regne med at det blir halvskyet, litt regnbyer og kaldere i hele Norge i helga, sier Inge Johannessen.

I tillegg kan det bli kuling på kysten fra Nordland til Lindesnes og på fjellet i Sør-Norge.

TETT SKYLAG: Som du ser ligger det et tett skylag over hele Sør-Skandinavia, sier meteorolog Inge Johannessen.
<B>HERJET ENGLAND: Bildet er fra tirsdag da uværet koste seg i England. Bilene ble stablet i byen Boscastle i Cornwall
5047 LYN SISTE DØGN: Sintef registrerer alle lyn fortløpende. Dette kartet viser alle lyn siste døgn fram til klokka 11.47 i dag. Gult er siste time, rødt er de to foregående timene og blå tre timers intervaller før det. De grå er de eldste. Til sammen er det registrert 35000 lyn i Nord-Europa siste døgn. <a href=http://www.sintef.no/eway/default0.asp?pid=216&oid=0&e=0&trg=MainPage_10228&MainPage_10228=10241:0::0:0:0:10228;::0:0:0>Her ser du lyn i går</A>.
HERJET ENGLAND: Lyn-flomen tok seg godt til rette i Boscastle, i Cornwall i England tirsdag.
<B>EUROPAKARTET: Lyn og torden for et uvær.