Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lyn truer Fuglesangs romtur

Fare for nedslag ved romferja mens den tankes.

TRUSSEL FRA OVEN: Det er stor fare for at lynnedslag utsetter tankingen av Discoverys eksterne brennstofftank. Dette bildet ble tatt mens romferja ble transportert til oppskytingsplattform 39A. Foto: Scanpix/REUTERS/NASA/Handout
TRUSSEL FRA OVEN: Det er stor fare for at lynnedslag utsetter tankingen av Discoverys eksterne brennstofftank. Dette bildet ble tatt mens romferja ble transportert til oppskytingsplattform 39A. Foto: Scanpix/REUTERS/NASA/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KENNEDY SPACE CENTER, FLORIDA (Dagbladet): NASA gir romferja Discovery, med den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang om bord, grønt lys for oppskyting på tirsdag morgen, norsk tid.

Det er imidlertid store sjanser for at været ødelegger forsøket.

Dette ble klart under en pressekonferanse i natt, norsk tid, etter et internt møte som gikk på overtid. NASA har også vært bekymret for en ødelagt strømboks, men oppdragsmanager Mike Moses sier de løser problemet ved å la utstyret være påslått fram mot oppskyting. 

De kan imidlertid ikke vite om den nye boksen som ble installert er i orden, innrømmet Moses.

- Det finnes alltid en risiko. Vi må identifisere hva risikoene er og hva konsekvensene kan bli. Den ekte risikoen ligger i ting vi ikke vet om, sa Moses på spørsmål om farene ved oppdraget.

Trues av lyn
Området rundt romsenteret har blitt hamret av massive, langvarige tordenstormer i dag, og kveldshimmelen lyses opp av lyn i alle retninger. Værutsiktene for tirsdagens oppskytingsvindu er imidlertid svært gode, og meteorologer sier det er 80 prosent sjanse for at forholdene vil være akseptable.

Det store problemet kan bli tankingen av den massive, eksterne tanken senere i dag, mandag. Den skal fylles med 1,9 millioner liter flytende oksygen og hydrogen.

Et lynnedslag i nærheten av det flytende drivstoffet kan få katastrofale konsekvenser. Utsiktene ligger an til 40 prosent sjanse for at tankingen blir berørt av ettermiddagsstormer i området og dermed utsatt.

Dersom forsinkelsen blir på over tre timer, så vil det trolig føre til at oppskytingen må vente i ett døgn. Discovery må opp innen 30. august, om ikke må oppdraget settes på is til oktober.

FÅR GRØNT LYS: Discovery sett fra NASAs pressesenter på Kennedy Space Center. I femtida i natt, lokal tid, fjernes en stor del av stilaset som omgir ferja.  Foto: GEIR BARSTEIN
FÅR GRØNT LYS: Discovery sett fra NASAs pressesenter på Kennedy Space Center. I femtida i natt, lokal tid, fjernes en stor del av stilaset som omgir ferja. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Oppskytinga av romferja Endeavour ble utsatt tidligere i sommer etter elleve lynnedslag i området rundt plattformen.

Får møte familien
Christer Fuglesang og den øvrige besetning sitter nå i karantene ved romkomplekset på Cape Canaveral i Florida. De tilbringer dagene med å grille, bade på stranda, pugge oppdraget samt snu døgnrytmen slik at de er skarpe under oppskytinga som finner sted 01.36, lokal tid.

- I oppholdsrommet har de flere bøker enn du noensinne har sett. Besetningen bruker mye tid på å vite nøyaktig hva de skal gjøre, sier Moses.

Christer Fuglesangs kone Elisabeth og barna er på plass for å vinke ham vel av gårde, og bor på nabohotellet til det store pressekorpset som har ankommet fra Sverige, Norge og Danmark. 

«lokala stormar kan ge problem för tankning, 40% för det enl prognos. Men vi ska träffa familjerna på Beach House nu, inga bekymmer.», skriver Fuglesang på sin Twitter-konto.

Pop-NASA
Fuglesang og den øvrige besetningen skal bringe en last på over sju tonn til Den internasjonale romstasjonen ISS. Christer Fuglesang skal delta på to av tre romvandringer, hvor den store utfordringa er å bytte en tom ammoniakktank.

GRILLE: Christer Fuglesang, som sitter i karantene for øyeblikket, legger fra seg værbekymringene, og skal bruke kvelden på å grille med familien som har ankommet Florida. Her demonstrerer ESA-astronauten toalettet om bord romferja. Foto: GEIR BARSTEIN
GRILLE: Christer Fuglesang, som sitter i karantene for øyeblikket, legger fra seg værbekymringene, og skal bruke kvelden på å grille med familien som har ankommet Florida. Her demonstrerer ESA-astronauten toalettet om bord romferja. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Inkludert i den store lasten om bord romferja finner man tredemøllen «COLBERT», oppkalt etter komiker Stephen Colbert.

- Det hjelper ikke om vi bare drar opp og gjør oppdraget i stillhet, dersom folk ikke aner hva vi holder på med, sier kommandør om bord Discovery, Rick Sturckow, i et Associated Press-intervju om NASAs popkulturelle grep.

Dagbladet følger Fuglesang og oppskytingen direkte fra Kennedy Space Center i Florida.

MANNSKAPET: Fra venstre: Oppdragsspesialist (MS) Nicole Stott, MS Christer Fuglesang, MS John Olivas, MS Jose Hernadez, MS Patrick Forrester, pilot Kevin Ford og kommandør Rick Sturckow. Foto: Scanpix/AFP PHOTO /  BRUCE WEAVER
MANNSKAPET: Fra venstre: Oppdragsspesialist (MS) Nicole Stott, MS Christer Fuglesang, MS John Olivas, MS Jose Hernadez, MS Patrick Forrester, pilot Kevin Ford og kommandør Rick Sturckow. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / BRUCE WEAVER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media