Lynavlederen

Sommerens skurk i Washington, presidentrådgiver Karl Rove, er det få som bryr seg om lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRESIDENT George W. Bush gjorde natt til onsdag det mange mener var en politisk genistrek. En åpenbar konservativ, men en ellers temmelig uplettet person og dommer ved navnet John G. Roberts, ble hentet inn på den opphetede politiske arenaen i Washington. Første trekk i sjakkspillet om å skyve USAs høyesterett lengre mot høyre er i full gang. Og Roberts er presidentens nye mann. Han skal fylle plassen etter moderate Sandra Day O\'Connor.

SPILLETS VINNER akkurat nå er Karl Rove. Den mektigste presidentrådgiver på flere tiår klarer ikke lenger benekte at han har gått over den strafferettslige streken i den politiske skandalen som kalles Plamegate. Det er straffbart for en offentlig tjenesteperson i USA å røpe identiteten til en CIA-agent i hemmelig oppdrag, og nå har Time Magazines reporter Matthew Cooper sagt det som det er. At Rove i en samtale med ham ga ham alle hint som førte til at Valerie Plame ble avslørt som CIA-agent. Rove skal ha hevnet seg på Plames mann; ambassadøren som tilbakeviste presidentens påstand om at Irak hadde skaffet seg uran fra Niger.

PRESIDENT BUSH lovet mandag å sparke den som har lekket Plames navn og identitet. Isteden har han framskyndet nominasjonen av ny dommer til den viktige livstidsjobben i Høyesterett. Og vips, er Karl Rove glemt. For nå mobiliserer Senatets justiskomité til høringene av Roberts, og demokratene river seg i håret. Ikke minst fordi et stort flertall i Senatet innstilte Roberts til ankedomstolen i Washington for to år siden. Roberts er tilsynelatende ingen ekstrem konservativ. Han er godt likt av både liberale og konservative. Han er beskrevet som dyktig, pliktoppfyllende og forretningsmessig. Og han kan godt ende opp i Høyesterett som en selvstendig og mer moderat kandidat enn George W. Bush ønsker seg. Det har skjedd før.

JOHN G. ROBERTS er likevel en viktig brikke i Bush-administrasjonens kamp for å endre den amerikanske abortloven. For det er det kampen har stått om helt siden den samme Høyesterett innsatte Bush som president i 2000. Alle Bush-nominasjoner til føderale dommerstillinger har hatt et ideologisk grunnlag. Det har preget den amerikanske kongressen, som har gått i vranglås og brukt masse tid på å hindre de mest konservative ansettelsene.

INTERESSANT er det derfor å lese at Roberts kone, juristen Jane Sullivan Roberts, er med i Feminists for Life. Organisasjonen har som mål å forby fri abort. Roberts selv førte motargumenter mot den nåværende abortloven i pennen for president Bush senior. Og han har gått gradene som jurist med læremestere som Høyesteretts nåværende konservative leder, William Rehnquist og Clinton-forfølgeren Kenneth Starr. Sjakktrekket fra Det hvite hus kan bli møtt med mer motstand enn Bush forventer. Men Karl Rove er foreløpig reddet.