Lynet slo ned - traff nedgravd bombe

Tre personer søkte ly fra været. Så smalt det.

SØR-VARANGER: Her treffer lynet helikopterhangaren, som igjen treffer en gammel sprengladning som ligger under bakken. Video: Forsvaret Vis mer

Det var onsdag kveld at politiet i Finnmark meldte at en helikopterhangar på garnisonen i Sør-Varanger var blitt ødelagt av det som trolig var et lynnedslag.

Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø opplyser at eksplosjonen som oppsto trolig skyldes at lynet traff lynavlederen på taket på hangaren – og at kraften kombinert med vann fra den kraftige nedbøren – førte til at en nedgravd flybombe ble utløst.

I videoen øverst i saken kan du se Forsvarets video av eksplosjonen.

EKSPLOSJON: Lynet utløste eksplosjon i en helikopterhangar i Finnmark. Foto: Forsvaret
EKSPLOSJON: Lynet utløste eksplosjon i en helikopterhangar i Finnmark. Foto: Forsvaret Vis mer

Sperret av

Major Elisabeth Eikeland sier til Dagbladet at både vegger og tak i hangaren er revet av. Hun forteller at det var tre ansatte inne i hangaren da ekplosjonen fant sted.

Et helikopter som sto inne i hangaren fikk mindre skader.

- Ingen ble skadd, og det er ikke eksplosjonsfare på nåværende tidspunkt. Dette er rester etter krig, sier hun.

- Hvordan har de tre personene det nå?

- Man kan jo tenke seg hvordan det er å søke ly fra regnet, og så eksploderer det under bakken. De har det etter forholdene bra, sier hun.

Forsvaret har gjennomført umiddelbar sperring av stedet, vakthold i området og det pågår søk etter flere kommunikasjonsødeleggelsesmidler.

SKADER: Vegger og tak på hangaren ble ødelagt. Foto: Forsvaret
SKADER: Vegger og tak på hangaren ble ødelagt. Foto: Forsvaret Vis mer

Under bakken

- Skulle det vise seg at det ligger flere bomber nedgravd, vil disse håndteres på en forsvarsfull måte av Forsvarets EOD-personell. De er utstyrt og har kompetanse på søk etter bomber og andre eksplosiver nedgravd i bakken. De er tilgjengelig og på plass over helga.

Eikeland forklarer at den aktuelle flybomba - eller sprengladningen - har ligget under hangaren siden 2. verdenskrig. Hun forteller at tyske flybomber ble benyttet på Høybuktmoen under krigen for å ødelegge viktig infrastruktur.

- Etter krigen var det britiske styrker som ryddet eksplosivene. Det var vanskelig å vite hvor de lå nedgravd. Det fantes ingen oversikt og de ligger cirka en meter under bakkenivå. Dette var et smell som skulle gått av for minst 75 år siden, sier hun.