Lynet slo ned 11 000 ganger

Se de spektakulære bildene fra nattas uvær over Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Har du bilder eller video fra nattas uvær? Send dem til oss på epost 2400@db.no eller mms 2400. Bildeserien over oppdateres fortløpende.

(Dagbladet): Nattas kraftige tordenvær som plutselig buldret inn over landet fra sør satte spor: Totalt ble opptil 11 000 lynnedslag registrert i Norge på kort tid, opplyser forsker Frank Dahlslett ved Sintef Energi til Dagbladet.

- Jeg kan egentlig ikke huske noe tilsvarende. Det er ganske mye. Området det skjedde i var konsentrert, sier vakthavende meteorolog Inger-Lise Aasen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

SMALT GODT: Lynnedslag i Rødtvet ved Bredtvet kvinnefengsel klokka 12.28. Foto: Geoffrey van Vuuren
FLYLYN: Stormen sett fra Sandefjord lufthavn Torp. Foto: Haakon Morstad
SENTRUMSLYN: Lyn over Oslo sentrum, sett fra Majorstua. Foto: Jan Dyre Bjerknes
MALERISK: Lyn over Brevik. Foto: finvær over Brevik.Tomas Østberg- Jacobsen
HOTELLYN: Lyn ved SAS-hotellet i Oslo. Foto: Fredrik Steen
MYSTISK: Bildet er fra Storo, bilderetning mot Halse/Carl Berner i Oslo. Foto: Karianne Back
VAKKERT: Lyn over Strømmen og Lillestrøm. Foto: Jørgen Stensrud
FULLTREFFER: Lyn over Strømmen og Lillestrøm. Foto: Jørgen Stensrud
PANG: Lyn over området Groruddalen/Oslo sentrum, sett fra Grorud. Foto: Christian Andersen
FJORDLYN: Dette er grunnen til at du ikke bør bade i tordenvær. Bildet er tatt fra Nordstrand mot Oslofjorden. Foto: Eugene Brandal Laran
OPPLYST: Lyn sett fra Grefsenseteren mot oslogryta klokka 23:30. Foto: Alex Brennersted
ROSA: Lyn sett fra Vevelstadåsen på Langhus. Foto: Kim Gøran Høiberg
DUNKELT: Lyn sett fra Jeløya mot Mossesundet. Foto: André Solli
SLO NED: Lyn sett fra Son havn ved midnatt. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
GNISTRENDE: Uværet sett fra Torshov mot Ekeberg. Foto: Andreas Vatne
VOLDSOMT: Lyn på Sinsen i Oslo. Foto: Per Marius Didriksen
ENSLIG: Et bilde fra Røa i natt. Foto: Kristian Hjelmeland
BRANNLYN: Lyn ved brannstasjonen på Bekkestua i Bærum klokka 00.15. Foto: Nicolai Skaar
FORGREININGER: Lyn i Groruddalen. Foto: Jon Arne Iversen
HAMRET NED: Lyn over Schultzedalen i Halden tatt fra Os. Foto: Anders Hansen

Foruten noen småbranner, veltede trær, oversvømmelser og rundt 30 000 uten strøm i en periode, er det ikke meldt om alvorlige ødeleggelser eller personskader som følge av den intense stormen som traff Vestfold i 23-tida og Oslo ved midnatt.

Regn, regn, regn De spektakulære nedbørsmengdene i timene rundt midnatt var minst like imponerende som de mange lysglimtene og skrallene som ristet i husveggene.

Oslo vant nedbørskampen med 34,3 millimeter målt på Besserud, noe som tilsvarer 34 liter vann på én kvadratmeter, ifølge Meteorologisk institutt.

Andreplassen gikk til Melsom i Stokke kommune i Vestfold, som i løpet av noen timer registrerte hele 33,7 mm regn. Til sammenlikning er normalen 79 mm i hele juli.

TETT I TETT: Lynaktiviteten mellom klokka 04.00 i går natt og 04.00 i natt. Av de ca 15 000 nedslag du ser i kartet var opptil elleve tusen i norsk område. Grafikk: SINTEF ENERGI
TETT I TETT: Lynaktiviteten mellom klokka 04.00 i går natt og 04.00 i natt. Av de ca 15 000 nedslag du ser i kartet var opptil elleve tusen i norsk område. Grafikk: SINTEF ENERGI Vis mer

- Hovedårsaken til uværet er en kraftig hetebølge på kontinentet, og det smalt godt da kald vind bevegde seg inn vestfra. Disse ustabile luftmassene gikk nordover og traff oss, sier meteorologen.

Etter å ha herjet Sør-Norge og fortsatt nord over Hedmark og Oppland døde stormen ut i 03-tida.

Ingen alvorlige personskader Trass en del materielle ødeleggelser er det ikke meldt om alvorlige personskader.

En person er imidlertid lagt inn på Sykehuset Østfold med lettere skader etter å ha blitt truffet av lynet på Hvaler.

RØDT=REGN: Værradar for 22-tida i går kveld viser de store nedbørsmengdene på vei mot Sør-Norge. Grafikk: Meteorologisk institutt
RØDT=REGN: Værradar for 22-tida i går kveld viser de store nedbørsmengdene på vei mot Sør-Norge. Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer

Veltede trær og strømstolper har ført til stengt veier og skadde hus. Et par branner er også meldt etter lynnedslag, blant annet i en bolig i Ski og en dukkestue på Borgheim i Vestfold.

Brannvesenet i Oslo meldte i natt om en rekke trær som veltet eller brant på grunn av lyn, i tillegg til flere oversvømmelser. Politiet sier til Dagbladet i 10-tida at de ikke har fått inn melding om mer alvorlige hendelser.

Rundt 30 000 kunder tilknyttet energiselskapet Hafslund - de fleste i Akershus - mistet strømmen, og sørlige deler av Hedmark opplevde oversvømmelser som følge av regnet.

FOSSET NED: Nedbørsrekorden ble satt i Melsom i Stokke kommune. På noen timer falt det 33,7 mm regn. Dette er nesten halvparten av normalnedbøren for hele juli måned (79 mm). Grafikk: Meteorologisk institutt
FOSSET NED: Nedbørsrekorden ble satt i Melsom i Stokke kommune. På noen timer falt det 33,7 mm regn. Dette er nesten halvparten av normalnedbøren for hele juli måned (79 mm). Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer