KRATER:  Her skulle skolebarna ved Midsund skole utenfor Molde stått da lynet slo ned i gangstien. Det store krateret vitner om enorme krefter. Foto: Odd Fremstedal
KRATER: Her skulle skolebarna ved Midsund skole utenfor Molde stått da lynet slo ned i gangstien. Det store krateret vitner om enorme krefter. Foto: Odd FremstedalVis mer

Lynet slo ned der skolebarna skulle gått

Elev forsinket skolebussen og kan ha forhindret en katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - En av elevene kom rundt ett minutt for seint til skolebussen som skulle frakte elever til Midsund skole vest for Molde i dag tidlig. Det kan de være glade for.

Satt i bussen - Det gjorde at bussen ble forsinket og kom for seint fram til skolen, sier redaktør i lokalavisa Øyavis, Odd Fremstedal, til Dagbladet.
 
- Elevene befant seg derfor inne i bussen da lynet smalt i bakken der de normalt skulle stått og gått akkurat på det tidspunktet, sier han.

Krater I dag tidlig dro den tidligere læreren til skolen for å ta bilder av stedet der lynet slo ned.

- Lynet har slått ned ved bussholdeplassen og en gangvei barna benytter når de går av bussen eller står og venter på den. Forsinkelsen gjorde nok at det gikk bra, for dette var kraftige saker, sier Fremstadal.

Bildene han har tatt, viser et stort krater midt i gangstien ved bussholdeplassen, og bekrefter Fremstedals syn på naturkreftene.

- Den har slått ned i bakken og laget et digert krater. Videre er det tydelig at lynet har fulgt en bredbåndkabel nedover langs stien og endt opp ved en stolpe og et kumlokk, sier han.

- Det voldsomme lynet har ikke bare laget et solid krater i gangstien. Ved lyktestolpen der det endte, har smellet vært så kraftig at gresstuster har blitt slynget så høyt at de har landet på toppen av stolpen, sier han.

Strøm- og nettløs - Og nå er det meste av øya uten strøm?

- Deler av den, i alle fall. Naboen til skolen fikk sikringsskapet blåst ut av veggen før strømmen selvfølgelig forsvant.
Det gjorde også bredbåndstilknytningen til skolen og boligområdene rundt.

- Strømmen er fortsatt borte, men skal visstnok komme tilbake i løpet av kvelden, sier Fremsteda,l som selv merket lynnedslaget i sitt eget hjem vel en kilometer unna.

- Hos meg var strømmen borte bare noen sekunder, men jeg merket det godt.

- Barna på skolen ble sendt hjem etter hendelsen siden skolen manglet strøm. Jeg tenker med skrekk og gru på hva som hadde skjedd om barna sto på plassen. Det hadde aldri gått bra, sier Fremstedal.

Traff to fly Det har vært et kraftig uvær på Nordvestlandet i dag med mye nedbør og lyn.

Under innflygingen til Ålesund lufthavn Vigra ble to fly truffet av lynet. Begge flyene ble rammet rundt klokken 09.00 da de skulle til å lande.

Det ene flyet kom fra Bergen og skulle videre til Trondheim. Det andre kom fra Oslo og skulle etter planen returnere etter et kort opphold i Ålesund.

Begge flyene ble holdt tilbake og tatt ut av trafikk. De gjennomgår nå en teknisk kontroll for å se om de har tatt skade av lynet.
Ingen kom til skade i hendelsene, men flytrafikken til og fra Vigra ble mellom fire og fem timer forsinket ut over dagen.
Trafikken skal nå være i rute igjen.

GRESSTUST:  Ved denne lyktestolpen stoppet lynet med en slik kraft at gresstuster ble slengt opp og landet på toppen av stolpen. Foto: Odd Fremstedal.
GRESSTUST: Ved denne lyktestolpen stoppet lynet med en slik kraft at gresstuster ble slengt opp og landet på toppen av stolpen. Foto: Odd Fremstedal. Vis mer