LYNNEDSLAG: Michelle (28) fra Sandefjord ble brått vekket da lynet slo ned rett utenfor huset hennes. Sikringsskapet og bredbåndboksen hennes eksploderte. Foto: Privat
LYNNEDSLAG: Michelle (28) fra Sandefjord ble brått vekket da lynet slo ned rett utenfor huset hennes. Sikringsskapet og bredbåndboksen hennes eksploderte. Foto: PrivatVis mer

Lynet slo ned hos Michelle (28): - Som om noen hadde avfyrt et gevær

Naboene forteller at husene ristet da lynet slo ned i Helgerødveien i Sandefjord.

Michelle (28) fra Sandefjord fikk en brutal start på dagen tirsdag morgen.

- Jeg bråvåknet av et ekstremt høyt smell rett før klokka fem. Det var som om noen hadde avfyrt et gevær rett ved ørene mine, det gjorde ekstremt vondt, forteller hun til Dagbladet.

Deretter gikk brannalarmen av og Michelle spratt opp av senga. Hun slang på seg bukse og genser, og løp ut av huset med hundene sine.

På morgenkvisten i dag meldte Sandefjords Blad at det hadde vært lynnedslag i hele tre boliger i Helgerødveien, og det var Michelles bolig det gikk verst ut over.

Eksplosjon i sikringsskapet

- Jeg fikk sjokk da jeg våknet, jeg skjønte ikke helt hva som skjedde. Det var jo røyk inne, så jeg skjønte at noe hadde gått galt, forteller hun.

Det var røyk både i første og i andre etasje. Michelle visste ikke om det brant eller ikke. Hun satte hundene i bilen og ringte brannvesenet. Så løp hun inn igjen for å sjekke om det faktisk brant.

EKSPLODERTE: Dette er restene av telefonuttaket, som bredbåndboksen var koblet til. Resten av bredbåndboksen havnet på andre siden av stua, forteller Michelle. Foto: Privat
EKSPLODERTE: Dette er restene av telefonuttaket, som bredbåndboksen var koblet til. Resten av bredbåndboksen havnet på andre siden av stua, forteller Michelle. Foto: Privat Vis mer

- Men det brant ikke. Det var en eksplosjon i sikringsskapet i andre etasje og telefonuttaket i første etasje.

- Jeg ble ekstremt redd. Man går inn i en slags overlevelsesmodus. Jeg visste at jeg måtte ut av huset. Først da jeg var ute og ventet på brannvesenet, begynte det å gå opp før meg og da ble jeg ordentlig redd.

Pustet inn røyk

Ifølge lokalavisas dekning av saken ble ei kvinne i 20-åra sjekket ut av ambulanse etter å ha fått i seg litt røyk, men ble ikke tatt med videre til sykehuset. Dette var altså Michelle, som forteller at hun pustet inn litt røyk da hun løp inn i huset igjen.

- Jeg har fortsatt litt vondt i trommehinnene, men ellers går det helt bra. Jeg slapp unna med skrekken, sier Michelle.

Fridagen 28-åringen hadde planlagt denne tirsdagen, ble alt annet enn rolig.

- Jeg har styra med dette i hele dag, med blant annet forsikringsselskapet. Det må også bestilles nytt utstyr. Bredbåndboksen eksploderte, det lå deler fra den utover stuegulvet. Jeg måtte også vaske etter brannvesenet, som har gått inn og ut her. Det har gått i ett siden klokka fem, forteller hun.

Huset ristet

Michelle leier boligen av Andreas Botne. Han forteller at lynet slo ned ved et tre rundt 200 meter fra huset.

- Lynet laget pinneved av et 15 meter langt bjørketre, sier han til Dagbladet.

Rett ved siden av står det en stolpe med strømledninger, og sånn har strømmen blitt ledet til huset, forteller han.

- Sikringsskapet er sprengt i stykker, det samme er inntaket. Ellers er det ikke skader på huset, sier Botne.

Selv bor Botne 400 meter unna huset, hvor han har gårdsdrift. Han forteller at lynnedslaget fikk boligen til å riste.

- Strømmen ble borte en stund og datautstyr ble slått ut, men ellers har det gått relativt greit. Det som er viktig, også med utleieboligen, at det er materielle ting det har gått utover, ikke folk og dyr.

PINNEVED: Lynnedslaget laget pinneved av et bjørketre, forteller både eier av eiendommen og underbrannmesteren. Foto: Privat
PINNEVED: Lynnedslaget laget pinneved av et bjørketre, forteller både eier av eiendommen og underbrannmesteren. Foto: Privat Vis mer

Trodde det var en eksplosjon

Solveig Steen Firing bor i nabolaget. Hun forteller at det ristet godt da lynet slo ned. Steen Firing sier at det kom et par smell litt før det største, som hun mener slo ned cirka litt over halv fem. Så kom det brannbil, politibiler og ambulanse.

- Det var så kraftig at jeg først ikke trodde det var lynnedslag, men kanskje en eksplosjon, forteller hun.

Dagbladet har også vært i kontakt med annen en beboer i naboområdet, som forteller at hun aldri har opplevd noe liknende.

- Det smalt og rista i senga, sier hun og forteller at de ikke hadde hørt noe annet tordenvær i forkant.

- Jeg skvatt noe vanvittig.

- Heldig

Stein Flakstad, underbrannmester i Sandefjord kommune, forteller at det slo ned i et gatelys eller en strømstolpe rett ved siden av et stort bjørketre.

- Trebitene var spredt rundt på et stort område, forteller han.

Det slo ned i strømkabalen og spredte seg spesielt til et hus hvor sikringsskapet smalt. Det brant ikke i huset, men det var røykutvikling fra sikringsskapet, bekrefter Flakstad.

- Sikringsskap er konstruert for å tåle en smell, slik at det ikke sprer seg, men man kan si at hun var heldig, sier han.

Flakstad er enig i at man kan beskrive lynnedslaget som kraftig.

- Det var nok veldig høy spenning i strømnettet. Wifi-boksen smalt også, den var helt svart.

- Ring 110

Sandefjord Brannstasjon ligger et godt stykke unna boligen til Michelle. Flakstad forteller at i forkant av lynnedslaget i Helgerødveien, la også ansatte på brannstasjonen merke til sterke lynnedslag.

De to andre husene som ble påvirket fikk lettere skader på sikringsboksene.

Underbrannmesteren har ett klart råd til de som skulle oppleve noe liknende som Michelle:

- Gå ut av huset og ring 110, sier han.