Lynet slo ned i dusjen

GÄVLE (Expressen/Dagbladet): Mens Lars-Gunnar Bäck dusjet slo lynet ned så hele dusjkabinettet lyste opp. I dag er det varslet uvær, og vi blir advart mot å røre vann mens det tordner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Lars-Gunnar Bäck hadde akkurat kommet ut av badstua og sto i dusjen da lynet slo ned i vannledningen og vannet ble strømførende.

- Det var forferdelig, jeg ble virkelig skremt. Jeg fikk en smell i hele kroppen, det var et kjempestøt. I noen sekunder visste jeg ikke hva jeg gjorde, forteller Bäck til den svenske avisa Expressen.

Hans kone Britt-Marie Bäck sto utenfor og så mannens siluett gjennom dusjforhenget.

- Det lynte utenfor huset. Hele dusjkabinettet lyste opp, og så styrtet Lars-Gunnar ut, forteller hun.

Hold deg unna vann

At man ikke skal snakke i telefonen når det er tordenvær, kjenner de fleste til. Men det er nok ikke så mange som vet at det er like farlig å håndtere vann når det tordner, mener Vernon Coorey, professor i elektrisitetslære ved Universitetet i Uppsala.

- Man skal ikke røre vann, ikke en gang en vannkran, når det er torden i nærheten, sier professoren. Hvis du absolutt må vaske deg mens det tordner, finnes det ingen lure triks for unngå faren.

- Det eneste som nytter er å vente til uværet er forbi. Det pleier ikke å vare så lenge, sier han.

Lars-Gunnar Bäck tror at lynet slo ned i et metallfeste til hageslangen utenfor badet. Det er godt gjettet, mener professor Coorey.

- Trolig har lynet slått med i bakken nær huset. Så har det gått langs bakken til det fant vannledningen og fulgt den, sier Coorey, og legger til:

- Lars-Gunnar hadde flaks, det kunne godt så mye verre.

Tordenvarsel i dag

Det er svært stor sannsynlighet for lyn og torden i dag. Store mengder med regn er og ventet. Det er Østlandet som kommer til å bli hardest rammet, men store deler av Sør-Norge kommer til å kjenne værkreftene.

Det kommer til å fortsette å være en våt sommer en stund til, men noen tegn på lyn og torden ser vi ikke etter torsdagen. Men godværet er heller ikke å se i nærheten, opplyser Meterologisk institutt.

FIKK SEG EN TRØKK: Jeg fikk en solid smell i hele kroppen, og ble alvorlig redd, sier Lars-Gunnar Bäck, som i går ble rammet av lynet - gjennom vann i dusjen.