Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lynet slo ned på NM-arena

Traff tilskuere og speakerbua i rally på Finnskogbanen. Katastrofealarm: over 90 til sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 90  personer er foreløpig registrert til behandling på sykehus etter en dramatisk NM-runde i rallycross på Velta i Åsnes i Hedmark i ettermiddag. 

Ved 14-tiden slo lynet  ned flere steder blant tilskuerne og på selve Finnskogbanen. Lynet traff blant annet speakerbua på banen og et metallgjerde som mange tilskuere lenet seg mot.

I alt 16 ambulanser, tre helikoptre og helseekspressen på Eidsvoll - en buss bygd som rullende feltsykehus - har vært i aksjon i ettermiddag.

- Sykehusene i Hedmark har satt i verk katastrofealarm. De ber om at tilskuere som forlot arenaen uten å la seg registere, men merket ubehag av lynnedslaget, om å oppsøke lege, sier operasjonsleder Frank Løkken i Hedmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Rallyet ble umiddelbart avlyst.

- Gråtende gutt

Dagbladet.no har vært i kontakt med en tilskuer som sto midt blant publikum, der lynet også slo ned.

- Vi var mellom 500 og 1 000 tilskuere som sto på en høyde der lynet slo ned flere steder like før klokka 14. Da hadde det vært buldring og torden et kvarter i forkant. Lynet slo ned i paraplyen til en kamerat som sto ved siden av meg. Det gnistret i paraplyen og han kjente et voldsomt stikk i armen. Han har smerter fortsatt her han sitter i bilen en halv time etter, sier tilskueren Håvard Solstad  (39) til Dagbladet.no.

 SKRIKER AV SMERTE:  Tilskueren i sorte klær til høyre kneler og skriker av smerte etter at lynet har slått ned i metallgjerdet. Foto: HÅVARD SOLSTAD.
SKRIKER AV SMERTE: Tilskueren i sorte klær til høyre kneler og skriker av smerte etter at lynet har slått ned i metallgjerdet. Foto: HÅVARD SOLSTAD. Vis mer

Han vet heller ikke noe om det samlede skadeomfanget.

- Vi observerte at en åtte-ti år gammel gutt i nærheten av oss skrek voldsomt   av smerte.
Og det gnistret langs nettinggjerdet rundt målonmrådet. Det slo åpenbart ned der også, sier tilskueren til Dagbladet.no.

Fra sin plass registrerte han ikke at lynet slo ned blant funksjonærer i speakerbua, slik den første meldingen til politiet fortalte om.

På sykehus ett døgn

Ifølge politiet er ingen registrert som alvorlig skadd i den første kontakten med lege.

84 personer registrerte seg for helsepersonellet på Finnskogbanen og sju har tatt kontakt med legekontoret på Åsnes, der helsepersonell fortsatt tar i mot pasienter utover ettermiddagen.

Sykehusene i Hamar, Elverum og Kongsvinger vil ha lyn-pasientene til observasjon i ett døgn. Noen pasienter blir overført til sykehus i Oslo av kapasitetshensyn.

- Hvorfor skal folk som ikke er alvorlig skadd legges inn på sykehus?

image: Lynet slo ned på NM-arena

- Det har jeg ikke fått noen medisinsk forklaring på, men personlig ville jeg vært glad for å få et slikt tilbud hvis jeg hadde blitt tryffet av lynet, sier operasjonsleder Frank Løkken.

I SPEAKERBUA: Lynet over Finnskogbanen slo blant annet ned i den røde speakerbua til høyre inne på banen.
SLO NED BLANT TILSKUERE: Flere hundre tilskuere sto på høyden i bakgrunnen der lynet slo ned på Finnskogbanen på Velta i Åsnes i ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!