Lynkrig mot Saddam

Målrettet bombing og knipetak mot Husseins hjemby skal gjøre slutt på Iraks diktator. Hvis det blir krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush har godkjent planene for en blitzkrig som vil avgjøre krigen langt raskere enn i 1991, skriver amerikanske medier i dag.

En kvart million soldater skal stå klare til å angripe Irak over land, fra lufta og fra krigsskip. Håpet er at Saddam faller før det blir nødvendig å rykke inn i Bagdad.

Mens FNs våpeninspektører gjør seg klare til å lete etter Iraks våpen for masseødeleggelse, har Bush i prinsippet godkjent styrkeomfanget øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Golfen, general tommy Franks, mener må mobiliseres til innsats hvis Saddam saboterer Sikkerhetsrådets vedtak.

Lynkrig

 • Første fase blir en luftkrig som etter planen skal vare kortere enn de 43 døgnene man brukte i 91. Trolig er det snakk om under en måneds bombing.
 • Over 60 prosent av bombene blir presisjonsstyrt, mens andelen for et drøyt tiår siden bare var 9 prosent. Slik håper USA å redusere sivile tap og samtidig rive i filler nettverket som beskytter den irakiske diktatoren.
 • Spesialstyrker skal ta seg tidlig inn i Irak for å styre luftangrepene, ødelegge stillinger som kan brukes til å levere kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen og hindre at hæren setter fyr på oljebrønner eller oversvømmer sumplandet i Sør-Irak for å bremse en amerikansk framrykning.
 • USA rykker trolig raskt inn i det kurdiske nord for å hindre at irakiske styrker trekker seg tilbake til fjellene. Samtidig vil amerikanerne unngå at Tyrkia benytter kaos til nye angrep på kurdiske fiender.
 • En liknende manøver er ventet i det shiamuslimske sør. Der er hensikten også å begrense massive hevndrap på regimets og baath-partiets folk.

  Et nøkkelmål er å stimulere til kupp eller oppstand mot Saddam Hussein, skriver Washington Post.

  Knipetang


  Hvis Saddam ikke blir styrtet, kan det bli nødvendig med et samordnet angrep med bakkestyrker mot Bagdad og Tikrit nord for hovedstaden, der han har sin sterkeste base. Dette regnes som den vanskeligste og mest risikable del av hele operasjonen. Mye av Iraks luftvern og artilleri er konsentrert her.

  Krigsplanen tar også sikte på en rask okkupasjon av det vestre Irak for å hindre angrep mot Jordan og Israel.

  Washington Posts kilder, som har sett krigsplanen, sier den minner mer om invasjonen i Panama i 1989 enn krigen som fulgte Iraks okkupasjon av Kuwait i 1990.

ØVER: Et Sea Knight-helikopter inn for landing på hangarskipet USS Carl Vinson i Persiabukta.