Lynkrig mot Saddam

Slik regner planleggerne med at krigen skal gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Inntar Basra først
 • 20 feller som venter på Bush
 • USA vil ikke ha krigsfanger
 • USA frykter kjemiske våpen Krigen mot Irak starter med presisjonsbombing. Smarte bomber og krysserraketter skal regne over presidentpalasser og militære installasjoner.

  Da har elitesoldatene som allerede er på plass inne i landet, trolig allerede slått til mot Iraks utskytingsramper og andre mål som må settes ut av spill for at regimet ikke skal gjøre stor skade i sine siste timer.

  Samtidig rykker bakkestyrkene inn fra sør.

  De opprinnelige tankene om en ganske langvarig bombekampanje er forlatt. Strategene kom til at en slik fase innebærer stor fare for bruk av Iraks kjemiske våpen og massedrap på sivile, både fra regimets og motstandernes side.

  Dollar


  Kolonner med stridsvogner og kraftig artilleri vil rykke raskt nordover for å sette Saddam-lojale styrker ut av spill og trolig overtale tusenvis av irakiske soldater til å kaste våpnene.

  Og krigen kommer selv om Saddam mot all formodning skulle flykte, skriver New York Times i dag.

  Amerikanerne vil hindre at landet går i oppløsning og sikre et regime de kan stole på.

  Like bak fortroppen kommer USAs 3. infanteridivisjon med automatgevær, pistoler og ikke minst: kontanter.

  Målet deres er å vinne lojalitet fra sivile irakere.

  3. infanteridivisjon og tilsvarende styrker skal spres over hele landet, dele ut humanitær hjelp, jakte på lagre av kjemiske og biologiske våpen og hyre lokalbefolkningen til nyttig arbeid.

  Derfor kofferter med kontanter. Hvor godt denne strategien virker, vil avgjøre om okkupasjonen framstår som suksess eller katastrofe.

  En kvart million britiske og amerikanske soldater står klar. Mot dem har Irak på papiret 400 000 mann under våpen, 2200 stridsvogner og 300 kampfly.

  Men den irakiske hæren er demoralisert og har elendig utstyr, sammeliknet med motstanderen. Eksempelvis har Saddams russiske stridsvogner en rekkevidde på én kilometer, mens USAs tanks kan treffe mål fire kilometer unna, i fart.

  USA har rundt 1000 fly klare til å gå på vingene mot mål i Irak. Krigsplanen forutsetter bruk av hele 3000 presisjonsbomber og raketter de første 48 timene.

  De største optimistene tror Irak kan erobres på en uke.

  Men Saddam har også en plan.

  Hans første mål er å sinke framrykningen mest mulig. Det vil han oppnå med en bølge av flyktninger i det tett befolkede Sør-Irak, skriver New York Post.

  Derfor har han ifølge avisa nettopp forflyttet 4. armekorps til grensa mot Iran, slik at sivilbefolkningen ikke kan flyte den veien. Hvis han bruker kjemsike våpen, kan det utløse full panikk.

  Saddams mest lojala styrker har inntatt stillinger bak den regulære hæren, slik at fotsoldatene skal tvinges til å ta de største tapene.

  Regimet har inndelt landet i fire forsvarssoner, hver ledet av en nær slektning eller forbundsfelle av diktatoren. Slik håper Saddam å forsinke utfallet, nesten alle observatører regner som sikkert.

  Kilder: New York Times, Time Magazine, New York Post, NRK

<B>TRENER: Korporal John Dicesare leder troppen til de amerikanske marinejegerne mens de inntar en fiendtlig bygning.