Lynrask helgen

Pave Johannes Paul II vil trolig kanonisere Mor Teresa om få måneder. I moderne tid har ingen oppnådd helgenstatus så lynraskt. Kåringen er kontroversiell, for velgjøreren blant de fattigste i Calcutta styrte sine undersåtter med jernhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mor fortalte meg: Jesus vil ha meg og jeg vil til ham, sa søster Dorothea etter Mor Teresas død i 1997.

Hennes bortgang utløste landesorg i en hel verden. Fredsprisvinneren ble betraktet som en levende helgen av mange. I mer enn 50 år arbeidet hun for sultne og døende uteliggere i den indiske millionbyen Calcutta. Nå har pavens spesialetterforskere gransket den albanske nonnens liv i to hele år, for å se om hun oppfyller kravene til å bli kåret til helgen i den katolske kirke. Og det er bare snakk om måneder før Calcuttas engel blir kanonisert, skriver avisa The Sunday Telegraph. Det er i tilfelle første gang i historien at en så nylig avdød person blir utropt til helgen.

Utførte mirakler

For å bli utropt til helgen må Mor Teresa i tillegg til å ha levd et kristent, dydig liv, også ha utført minst to dokumenterte og vitenskapelig uforklarlige mirakler. Mor Teresa ser ut til å passere nåløyet. Erkebiskop Henry D'Souza, som har ledet granskingen, sier at alt tyder på at pave Johannes Paul II vil saliggjøre den albanske nonnen i høst, og deretter kanonisere henne kort tid etter. Etter gammel skikk bør det gå minst 50 år før noen blir helligkåret. Mor Teresa ligger nå an til å bli kåret til helgen bare drøye fire år etter sin død.

Skitne penger

Den katolske kirke får tidsnød med å pusse glorien til Mor Teresa. Kritiske røster har satt spørsmålstegn ved hennes dominerende, jernharde lederstil. I sin bok «Misjonærstillingen» mer enn antyder Christopher Hitchens at hennes englevinger kan være brukne.

Allerede midt på 90-tallet avslørte han i en kritisk TV-dokumentar at Mor Teresa mottok penger fra svindlere og korrupte diktaturer. Til gjengjeld fikk de nonnens velsignelse. Hitchens spådde samtidig at Vatikanet likevel ville kåre Mor Teresa til helgen kort tid etter hennes død. Og det ser han ut til å få rett i.

<B>HELGEN:</B> Mor Teresa kan bli helgen raskere enn noen andre i moderne tid dersom Johannes Paul II sjøl velger å kanonisere henne i sin tid som pave.