Lynrask retrett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å ha mot til å snu i politikken er en undervurdert egenskap. Derfor er det bra at arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten effektivt gravlegger forslaget om å innføre nye klasseskiller ved norske sykehjem. Høybråten avviser planene om at eldre på sykehjem skal betale avhengig av hva de forbruker av mat, medisiner og legehjelp. Det er lett å skjønne at Høybråten rykker ut med fulle sirener og høyt trykk i slangene. Forslaget kunne fort utviklet seg til en katastrofe for regjeringen. Men det er også verdt å merke seg at planene ble varmt støttet av statssekretær Jan Otto Risebrobakken i Helsedepartementet, der Høyres Ansgar Gabrielsen nå er statsråd. At Risebrobakken inntil nylig var statssekretær i det departementet Høybråten nå har overtatt, viser spenningene mellom Høyre og KrF i sosialpolitikken.

Det er sjelden at Høyre sier de ønsker å bevare eller øke kløften mellom dem som har mye og dem som har noe eller lite. Som regel kamufleres dette bak den ideologiske fanen som kalles valgfrihet, eller den snikes inn bakveien med gebyrer og avgifter. Derfor var det oppsiktsvekkende at statssekretær Risebrobakken var så lite bramfri i sine uttalelser i Aftenposten søndag: «Hvorfor skal man ikke kunne ta med seg det at man er forskjellig inn på institusjon?» Hadde forslaget gått ut på å ta vare på sykehjemspasientenes identitet og integritet, ville vi støttet det. Men Risebrobakken snakker ikke om hvem pasientene er, bare hva de har.

Reaksjonene mot forslagene i høringsnotatet fra Sosialdepartementet har som ventet vært krasse og kontante. SVs sosialpolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo har selvfølgelig helt rett når han sier at i det øyeblikk du begynner å individualisere tilbudene, så vil de som har dårligst betalingsevne få et dårligere tilbud. Det solidariske prinsipp er den viktigste garantien for at kvaliteten og tilbudene på sykehjemmene holder et anstendig nivå.

Vi retter gjerne en takk til Dagfinn Høybråten for at han stoppet forslaget. La oss håpe han også er på vakt neste gang Høyre kommer med forslag som undergraver velferdsstaten.