Lynsje-mobben arrestert

JERUSALEM (Dagbladet): I en oppsiktsvekkende operasjon har israelske hemmelige tjenester arrestert seks palestinere som er mistenkt for å ha lynsjet to israelske reserveoffiserer i Ramallah 12. oktober. Dersom de er arrestert på palestinsk område, kan dette få eksplosive politiske følger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks, mulig åtte, palestinere er arrestert etter drapet på de to soldatene Vadim Norzhich og Yosef Avrahami.

Nyheten kom samtidig med at israelerne og palestinerne i går gjenopptok samarbeidet om sikkerhet, under overoppsyn av USAs etterretningstjeneste, CIA.

- Dette kan gå ille

Palestinerne har allerede satt i gang etterforskning av drapene, som skjedde da en rasende folkemasse trengte inn på en politistasjon i Ramallah sist torsdag.

Dersom israelske sikkerhetsstyrker har trengt inn i Ramallah for å fange de mistenkte, kan det føre til et nytt utbrudd av raseri blant palestinerne.

- Jeg tror vår reaksjon vil bli veldig alvorlig. Dette gir palestinerne frie hender. Nå har de gitt oss rett til å forfølge dem som drepte Muhammad Al Durra, sa den palestinske militslederen Hussein Sheikh til israelsk fjernsyn i går kveld.

Sheikh siktet til den 12 år gamle gutten som ble drept av israelske kuler i Gaza 30. september, mens faren pøvde å verne ham.

- Dette kan gå ille. Noen har alvorlige ting å forklare, sa en utenlandsk diplomat til Dagbladet.

Svært følsomt

Hele affæren rundt arrestasjonene er så følsom at palestinske medier i går ikke nevnte den med ett ord. Men det fødte straks mistanken om at palestinske myndigheter har hjulpet til eller visst om operasjonen. Den israelske avisa Haaretz meldte i sin nettutgave at noen av de arresterte er palestinske politifolk. Det virker underlig, fordi palestinsk politi satte seg synlig til motverge da politistasjonen ble stormet.

Palestinske sikkerhetskilder sier til samme avis at ytterligere fire personer er savnet fra sine hjem i Ramallah.

Reportere truet

Et bildeopptak av folkemassen som stormet politistasjonen, utført av et italiensk fjernsynsselskap, gikk verden over og ble i Israel etterpå sendt mange ganger om dagen. Mandag rykket selskapet inn en underlig annonse i den palestinske avisa Al-Hayat Al-Jadid der man ba om unnskyldning for opptaket, og der man lovte å «gjenopprette etiske regler».

De som hadde utført opptaket hadde da mottatt trusler på livet. I går ble sjefen for dette fjernsynsselskapet i de palestinske områdene, Richardo Christiano, kalt hjem til Italia av sine overordnede.

På Vestbredden var det i går forholdsvis rolig, men i Gaza var det flere sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater. Israel begynte på ettermiddagen å trekke sine styrker tilbake fra nær de palestinske områdene og åpnet grensene igjen. Flyplassen i Gaza skulle også åpnes.

Partene hadde om lag to døgn på seg til å bringe forholdene tilbake til som de var før opptøyene startet.

BILDESJOKKET: Dette bildet sjokkerte verden etter lynsjingen av to israelere i Ramallah. I går ble minst seks palestinere arrestert.