Lynsjebildene sjokkerer USA

I går kveld fikk amerikanske tv-seere se de grusomme bildene av landsmenn som ble lynsjet, brent og slept gjennom gatene i Falluja. - De ble behandlet som slaktede får, sier et øyenvitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene er sterke i USA etter at en sladdet utgave de uhyrlige tv-bildene fra Irak rullet over skjermen i går kveld og i natt. Alle de store tv-stasjonenen startet sine nyhetssendinger med reportasjer om de groteske lynsjingene.

«Som slaktede får»

Bildene viste en rasende folkemengde sette fyr på to biler etter at de hadde skutt og drept fire sivile amerikanere som satt inni. Gamle, unge, menn og kvinner gikk løs på bilene med spader og stokker, mens steiner haglet over de utbrente kjøretøyene.

- Vi skal gjøre Falluja til en stor gravplass for de amerikanske okkupasjonsstyrkene, ropte folkemengden.

De forbrente likene i og ved siden av bilene ble deretter trukket fram, og slept gjennom gatene mens mobben sparket og trampet på de forkullede restene. Likene av to av amerikanerne ble slept etter biler gjennom gatene, mens to ble hengt opp i en bro. Alt mens folkemengden jublet og ropte slagord.

Ifølge øyenvitner ble amerikanerene «behandlet som slaktede får», skriver Washington Post.

TV-selskapene ABC og CBS bemerket parallellene mellom gårsdagens episode og da likene av amerikanske soldater ble dratt gjennom gatene i Somalias hovedstad Mogadishu i 1993, melder NTB. Den gang sendte tv-bilder fra Mogadishu sjokkbølger inn i den amerikanske befolkningen, og ikke lenge etter trakk USA seg ut av landet.

- Forsøkte å rømme

Seint i går kveld ble det bekreftet at de fire drepte var amerikanske sivile som jobbet i sikkerhetsfirmaet Blackwater Security Consulting.

Ifølge NTB fortalte øyenvitnet Ahmed Obayid (38) til Washington Post at de fire ble skutt og drept av tre opprørere som kjørte inn i Falluja på en stor lastebil.

- De tre hoppet ned fra lastebilen og begynte å skyte.

Ifølge Obayid overlevde en av amerikanerne de første skuddsalvene og forsøkte å rømme.

- Han ble skutt i brystet. De drepte ham ved å hoppe på ham og kaste murstein på ham. De kuttet av ham hodet, en arm og et ben, og de hoppet og danset, forteller han videre.

Angrepet i Falluja skjedde bare få timer etter at fem soldater fra okkupasjonsstyrkene ble drept av ei bombe vest for Bagdad.

- Vi stopper ikke

Amerikanske myndigheter fordømte drapene i Falluja i harde ordelag i går. Ifølge BBC oppfordret de alle medier til å opptre varsomt i sin dekning. Amerikanske tv-stasjoner etterkom henstillingen, og viste reportasjer som var blitt sladdet elektronisk.

- Vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste. Noen ønsker å skremme det irakiske folket, koalisjonen og verdenssamfunnet, sa Det hvite hus' pressetalsmann Scott McClellan.

- De forferdelige handlingene er utført av folk som prøver å hindre den demokratiske prosessen, la han til.

Bush-regjeringen har imidlertid ingen planer om å trekke seg ut av verken Falluja eller Irak.

- Dette vil ikke stoppe oss i å gjøre vår oppgave. Det ville vært respektløst overfor disse menneskenes død dersom vi ga opp, sier Mark Kimmitt, talsmann for det amerikanske militæret, til CNN.

Urolig by

Falluja har helt siden Saddam Husseins fall for snart ett år siden vært et viktig arnested for motstand mot okkupasjonsstyrkene.

Ifølge NTB er den anti-amerikanske stemningen svært tydelig, og angrep mot soladter og sivile skjer nesten daglig.

GROTESKE DRAP: De fire drepte kjørte i to ulike biler da de ble angrepet og drept. Folk i alle aldre stormet til drapsstedet, og skjendet likene på det groveste.
MOBBEN JUBLER: Likene av to drepte amerikanere ble hengt opp i ei bro i den irakiske byen Falluja. Til forlkemengdens store jubel.