Lynsjes av mobben

I Kambodsja har politiet sin egen måte å bli kvitt småkriminelle på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen på bildet var mistenkt for å være gjengmedlem, og ble arrestert av politiet. De overlot ham til mobben, som gjorde kort prosess.

Lynsjinger som dere ser på dette bildet er blitt mer og mer vanlige i Kambodsjas hovedstad, ifølge den svenske avisa Expressen, som har snakket med svenske statsborgere som har vært vitne til grusomhetene.

Johan Rahm var et av vitnene.

I fjor var han til stede da en mann ble anklaget for å stjele en motorsykkel på et marked i Phnom Penh.

- Det var tjue redselsfulle minutter, forteller Rahm, som snakker flytende kambodsjansk.

LOT SOM INGENTING:

- Mannen lå på bakken. Hendene hans var bundet. Og flere hundre mennesker omringet ham. Jeg forsøkte å gripe inn. I ti minutter klarte jeg å holde mobben unna mannen. Da jeg så noen politimenn nærme seg, trodde jeg mannen var reddet, men politiet lot som om de ikke så noe som helst, forteller han.

Dermed startet lynsjingen, med politiet til stede. Og mobben ga seg ikke før mannens skalle var knust.

Ifølge Expressen er lynsjing blitt vanlig i Kambodsja. Gjennomsnittlig to personer i måneden drepes av den blodtørstige og lovløse mobben.

RETTSLØST:

- Kambodsja er rettsløst, sier den svenske politimannen Matts Jarhede-Steel, som i en periode arbeidet i en menneskerettighetsorganisasjon i Kambodsja.

- Lynsjingen kan vare i over en time. Noen slår og går fra stedet. Så kommer nye mennesker og slår videre. Så kommer noen og sparker. Hele tida står en haug med folk og ser på. Helt til offeret et livløst, forteller han.

OPPMUNTRES:

De grusomme lynsjingene er blitt et så stort problem at FN i fjor offentliggjorde en rapport om problemet.

Rapporten slår fast at politiet i prinsippet aldri stopper lynsjingene, men tvert imot oppmuntrer til dem.

Rettsvesenet er gjennomkorrupt, og har man penger, er det bare å putte de i politiets lommer. Hvis ikke ligger du tynt an. Småtjuvene som drepes uten lov og dom, kan være et resultat av at regjeringen i 1999 oppfordret folk til å lage borgervern for å få slutt på kriminaliteten i landet.

En annen forklaring er at mange er traumatisert og skadet etter år med krig.

- Folket er vant til vold. De blir ikke like opprørte over en lynsjing som vi blir. Reiser man til en by og spør, så viser det seg at de fleste har vært med på en lynsjing. Det oppfattes ikke som noe merkverdig eller galt, sier Matts Jarhede-Steel.

POLITIETS EGET BILDE: Politiet har overlatt den mistenkte gjengmedlemmen til mobben. Slike lynsjinger har blitt vanligere og vanligere i Kambodsja.