Lynsjet europere - mistenkte organtyveri

To europere er lynsjet, etter at lokalbefolkningen mistenkte dem for organtyveri og drap på en liten gutt.

FUNNET DØD:  8 år gamle Nomena ble funent død på ferieøya Nosy-Be. Etter dødsfalllet ble to menn lynsjet og drept av en rasende mobb som beskyldte dem for å stå bak drap og organtyveri på den lille gutten. Foto:  AFP PHOTO / RIJASOLO
FUNNET DØD: 8 år gamle Nomena ble funent død på ferieøya Nosy-Be. Etter dødsfalllet ble to menn lynsjet og drept av en rasende mobb som beskyldte dem for å stå bak drap og organtyveri på den lille gutten. Foto: AFP PHOTO / RIJASOLOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet på den idylliske ferieøya Nosy Be utenfor Madagaskar har pågrepet 19 personer, etter at rasende mobb med menn og kvinner gikk amok og lynsjet og deretter brente to europeere torsdag.

Ferieøya Nosy Be (Den store øya) - på nordvestkysten Madagaskar - er det viktigste ferieområdet for internasjonale turister på Madagaskar.

Store politistyrker patruljerer nå i den største byen Hell-Ville, for å få kontroll over den rasende lokalbefolkningen.

Lynsjet og brent En fransk og en italiensk statsborger ble lørdag lynsjet, før likene deretter ble brent. Årsaken skal være at lokalbefolkningen hadde mistanke om at de to europeerne hadde drept og stjålet organer fra en åtte år gammel gutt.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal gutten ha vært savnet ei uke, før han be funnet på den populære Ambatoloaka stranda.

- Kroppen hans var våt da han ble funnet, det er mulig han druknet. Men kjønnsorganet og innvoller var borte, sier lokale lederen Vincent Laza til det franske nyhetsbyrået.

Onsdag i forrige uke begynte det å gå rykter på ferieøya om at åtte år gamle Chaino var kidnappet. Samme kveld forsøkte en mobb med rasende menn å storme den lokale politistasjonen. De var overbeviste om at de som angivelig hadde kidnappet gutten ble holdt skjult på politistasjonen.

 BRENTE LIKEN:  En rasende mobb lynsjet to eurpoeere på ferieøya Nosy Be utenfor Madagaskar. Deretter samlet mobben seg for å brenne likene. Mobben anklaget mennene for å ha drept og stålet indre organer fra en åtte år gammel gutt. Foto: AFP
BRENTE LIKEN: En rasende mobb lynsjet to eurpoeere på ferieøya Nosy Be utenfor Madagaskar. Deretter samlet mobben seg for å brenne likene. Mobben anklaget mennene for å ha drept og stålet indre organer fra en åtte år gammel gutt. Foto: AFP Vis mer

Politioffiserer åpnet ild mot mobben, og to personer ble skutt og drept.

Videoopptak Torsdag skal en større mobb - nyhetsbyråene rapportere om over 100 mennesker, rasende kvinner og menn - tatt til fange en franskmann og fransk-italiener. De ble lynsjet og deretter brent på Ambatoloaka stranda. Videobevis fra ugjerningen viser også at en uniformert og bevæpnet mann deltok i lynsjingen og den påfølgende likbrenningen.

Noe seinere skal også den drepte guttens onkel blitt drept og brent av mobben.

Politi og militære har de siste dagene patruljert på ferieøya. Det er innført portforbud i byen Hell-Ville.

Turist-øy Nosy Be har vært Madagaskars viktigste turiststed, kjent for sine strender og det som, beskrives som et turkisklart vann. Men de siste åra har Nosy Be også blitt kjent for sexturisme.

Etter at president Andry Rajoelina tok makta ved et kupp på Madagaskar for fire år siden, har fattigdommen økt, og i dag lever hele 80 prosent av øyas befolkning under fattigdomsgrensa.

- Offentlig rettferdighet Lokalbefolkningen insisterer at lynsjingen ikke vil påvirke turismen på den lille øya nordvest for Madagaskar.

- Vi rettet vårt raseri mot de skyldige. Dette er offentlig rettferdighet. Vi bare drepte dem, fordi de var skyldige, sier en lokal mann ved navn Jacob til nyhetsbyrået AFP.

- Vi har ingenting mot utlendinger. De kan komme på besøk det vil ikke være noe problem, sa Jacob fra byen Hell-Ville til nyhetsbyrået.

PORTFORBUD:  Myndighetene på Madagaskar har innført portforbud på ferieøya Nosy Be etter lynsjingen og brenningen av to europeere.  Foto: AFP
PORTFORBUD: Myndighetene på Madagaskar har innført portforbud på ferieøya Nosy Be etter lynsjingen og brenningen av to europeere. Foto: AFP Vis mer

Franske myndigheter advarer nå sine borgere om å reise til Madagaskar. For tiden bor det om lag 700 franskmenn på Nosy Be og om lag 100 franske statsborgere er for tiden på ferie på øya.

Det er uklart om de to europeerne som ble lynsjet har noe med drapet på åtte år gamle Chaino å gjøre. Videopptak fra lynsjingen skal angivelig vise hvordan mobben forsøker å de to til å erkjenne. Men begge skal ha nektet og hevdet at de var utsatt for et komplott.

 LYNSJET :  Etter at de to europeerne var lynsjet og brent, gikk mobben til angrep på en lokal mann og drepte ham, før de satte fyr på liket. Mannen - åtte åringens onkel - var mistenkt for å ha samarbeidet med europeerne. Foto: AFP
LYNSJET : Etter at de to europeerne var lynsjet og brent, gikk mobben til angrep på en lokal mann og drepte ham, før de satte fyr på liket. Mannen - åtte åringens onkel - var mistenkt for å ha samarbeidet med europeerne. Foto: AFP Vis mer