GRAVSTED: Emmett Till ble bare 14 år. Lynsjingen av den afroamerikanske gutten står igjen som en av de mest brutale i USAs historie. Her fra gravstedet hans i Aslip i Illinois. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
GRAVSTED: Emmett Till ble bare 14 år. Lynsjingen av den afroamerikanske gutten står igjen som en av de mest brutale i USAs historie. Her fra gravstedet hans i Aslip i Illinois. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Historien om Emmett Till:

Lynsjinga forferdet en hel nasjon. Nå snus historien på hodet

Bildet av 14-åringens lemlestede ansikt satte fart i den amerikanske borgerrettsbevegelsen. Tiår seinere har ei bok fått FBI til å gjenåpne saken.

Et par dager etter at 14 år gamle Emmett Till på brutalt vis ble lynsjet og lemlestet i småbyen Money i Mississippi, brakte moren hans liket hjem til Chicago.

Der insisterte moren - Mamie Till Bradley - på at begravelsen skulle være offentlig. Og kista skulle være åpen.

De som kom, skulle se hvor forferdelig drapet på den 14 år gamle gutten var. De skulle se hvordan to menn hadde slått ham, lemlestet ansiktet hans og deretter skutt ham i hodet natt til 28. august 1955.

Nå skulle USA få se hvordan landet behandlet afroamerikanere.

Besøkte familie

Historien om Emmett Till var lenge historien om hvordan to hvite menn tok loven, på uproporsjonalt vis, i egne hender og gjennomførte en hevnaksjon mot gutten.

14-åringen var fra Chicago, men var på besøk hos familien i Mississippi. Han kom dit 21. august.

LEMLESTET: Bilder av Emmett Tills lemlestede kropp ble publisert i nyhetsmedier i hele USA, og saken satte sinnene i kok. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
LEMLESTET: Bilder av Emmett Tills lemlestede kropp ble publisert i nyhetsmedier i hele USA, og saken satte sinnene i kok. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Et par dager seinere, 24. august, dro han og fetteren ut lekte med noen andre gutter fra nabolaget. De dro så til matbutikk og kjøpte godteri. Till gikk inn for å kjøpe tyggegummi.

Bak kassa sto 21 år gamle Carolyn Bryant, som eide forretningen med sin ektemann Roy. Hva som så skjedde, har alltid vært et stridstema.

Det 21 år gamle Bryant hevdet overfor ektemannens advokat, var at Till hadde vært frekk og respektløs overfor henne da hun sto bak kassa. På vei ut av butikken, skal Till ha snudd seg rundt, henvendt seg til Bryan og sagt: «Bye baby!».

Fire dager seinere var Till drept. Nå snur ei bok opp ned på hele historien.

Møtte Bryant

Etter at professoren og forfatteren Tim Tyson ga ut boka «Blood Done Sign My name», fikk han en telefon fra en kvinne. Hun fortalte at svigermoren hennes var en stor beundrer av boka.

«Du kjenner kanskje til henne», sa kvinnen i telefonen til Tyson, ifølge den amerikanske kringkasteren NPR.

«Navnet hennes er Carolyn Bryant», la hun til.

En stund seinere møtte Tyson Bryant. Han intervjuet henne om Till-saken, og forklaringen hun først ga til ektemannens advokat og vitnemålet hun framførte under ektemannens rettssak.

Da hadde nemlig forklaringen endret seg, ifølge den amerikanske kringkasteren.

Frifunnet

For Carolyns ektemann og bror ble tiltalt for drapet på Till. 02.30 natt til 28. august skal de ha dratt hjem til Tills familie, tatt med seg 14-åringen og deretter torturert og drept ham.

I vitneboksen forklarte hun nå at Till hadde grepet henne ved hoftene, og snakket om seksuell omgang med hvite kvinner til henne. Nå var det snakk om et overgrep, ikke bare frekkhet.

Juryen ble sendt på gangen, og fikk ikke høre vitnemålet, fordi dommeren var skeptisk, ifølge NPR.

I september 1955 falt dommen. Det tok juryen én time å drøfte skyldspørsmålet. De to mennene ble frikjent.

«Ikke sann»

På bakgrunn av samtalene med Carolyn Bryant, ga professoren Tyson i 2017 ei ny bok, «The Blood of Emmet Till».

Den skapte furore.

I samtalene med Tyson hevder forfatteren at Bryant innrømte å ha løyet om Till, og hvordan han angivelig skal ha forgrepet seg på henne.

«Den delen er ikke sann», skal hun ha sagt.

I sommer gjenåpnet FBI igjen saken, men ønsker ikke å kommentere saken overfor NPR.

Carolyn Bryants svigerdatter, Marsha Bryant, nekter for at svigermoren innrømmet å ha løyet overfor Tyson, skriver NPR videre.

Nasjonal dekning

I tida mellom lynsjingen av Till og frifinnelsen av Bryants ektemann og bror, fikk saken nasjonal oppmerksomhet.

Først ble historien om lynsjingen plukket opp av nyhetsmagasinet Jet Magazine, som publiserte bilder av det lemlestede liket.

Den mektige borgerrettighetsorganisasjonen NAACP tok så opp saken. Det samme gjorde noen av USAs største og viktigste nyhetsmedier.

Historien om 14 år gamle Till satte sinner i kok, og ikke bare i den afroamerikanske delen av befolkningen.

Nyhetsmagasinet Time skrev i 2015 at Till-saken forandret «verden» og ikke minst USA.