LOVER SEG IKKE BORT TIL NOEN: Audun Lysbakenn står på at partiets støtte vil bli avhengig av politisk gjennomslag. Men kaste regjeringen vil han uansett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LOVER SEG IKKE BORT TIL NOEN: Audun Lysbakenn står på at partiets støtte vil bli avhengig av politisk gjennomslag. Men kaste regjeringen vil han uansett. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Lysbakken advarer Hareide: - Du får ingenting gratis av Ap

Kommer med rødgrønn advarsel til KrF-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Det er positivt hvis sentrum vil samarbeide med venstresiden, men hvis det bare blir sentrum og Ap, så blir det lite forandring, advarer SV-leder Audun Lysbakken.

Dagbladet publiserte torsdag en undersøkelse som viser at et flertall av Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og folkevalgte foretrekker regjeringsdeltakelse med Ap og Sp framfor Høyre, Frp og Venstre.

I valget mellom et rødgrønt og blåblått samarbeid, svarer 54 prosent av de tillitsvalgte at de vil at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, mens 46 prosent vil være på lag med Høyre, Frp og Venstre. Det er nærmet identisk med det de svarte da Dagbladet spurte om det samme i mai 2015.

SV går på sin side til valg på å kaste den sittende regjeringen, men veien videre etter valget vil være avhengig av politisk gjennomslag.

- Vi er villige til å snakke med alle, og så vil politikken avgjøre om vi går inn i regjering, om vi blir et samarbeidsparti eller om vi går i opposisjon. Vi vil ikke love noe på forhånd, fordi det vil gi oss mer makt i forhandlingene, sier Lysbakken til Dagbladet.

Gir gjerne råd til Hareide

Han har følgende spøkefulle beskjed til KrF-leder Knut Arild Hareide:

- Hvis Hareide bestemmer seg for bytte side, så må han gjerne komme til meg for å få råd om hvordan man forholder seg til Arbeiderpartiet, sier en lattermild Lysbakken, som har åtte år med erfaring fra det rødgrønne samarbeidet.

SV-lederen mener det egentlig er veldig enkelt, fordi det for Ap handler om makt.

- Det handler om makt og det handler om styrke. Ap er opptatt av kjøttvekta og å komme seg i posisjon, og kommer ikke til å ta hensyn til verken SV, KrF eller Sp med mindre de trenger oss. Du får ingenting gratis av Ap, det vet vi godt, og derfor lover vi Ap ingenting på forhånd. De kan ikke ta oss for gitt.

- Vil det bli enklere eller vanskeligere å samarbeide med Ap dersom KrF er med på laget?

- Det kommer an på hvilke politikområder man snakker om. Det har vært historisk viktige uengiheter mellom KrF og SV i viktige verdispørsmål som for eksempel familiepolitikk. På andre spørsmål står vi nærmere, sier Lysbakken, og ramser opp bekjempelse av fattigdom, klimapolitikk og flyktningpolitikk.

- Der står KrF oss nærmere enn både Sp og Ap. Så i de sakene hadde det vært en fordel å ha KrF rundt bordet. Jeg og Knut Arild vil sammen kunne presse Ap i riktig retning.

Vil lage kravliste

Når det gjelder SVs strategi for valget, så har Lysbakken og resten av partiledelsen bevisst valgt en ny tilnærming.

- Det som blir annerledes nå enn tidligere, er at vi kommer til å si til velgerne hva som er våre aller viktigste krav for å kunne gå inn i en eller annen form for samarbeid. Og det blir avgjort på landsmøtet i mars.

- Du har vel allerede gjort deg noen tanker om hvilke politikkområder det går på?

- Det er klart at vårt mål er at forskjellene i Norge må ned og utslipp av klimagasser må ned. Når det gjelder vern av Lofoten og Vesterålen håper jeg vi er blitt enige med Ap om det allerede før valget. Jeg hadde håpet å se at Ap skulle nærme seg oss på miljøeområdet, men det har vi ikke sett. Og en regjeirng uten SV, vil videreføre mye av det de blåblå har vedtatt.

Vil flytte på Ap

Lysbakken håper at kravslista til SV vil gi en etterlengtet opptur på valgnatta, og kommer til å bruke valgkampen på å trekke fram saker der han mener SV er det partiet som kan trekke Ap i riktig retning.

  • Skattepolitikk: - Ap og sentrum var med på et skatteforlik på høyresidens premisser. Det var en lissepasning til Erna Solberg fra Jonas Gahr Støre.
  • Fattigdom: - Uten press fra SV, så får vi ikke bedre poltiikk for fattige familier. Vi vil øke barnetrygden for aleineforeldre og foreldre med mange barn.
  • Boligpolitikk: - Dette er en kilde til ny ulikhet, og vi er de eneste som er villig til å ta i bruk styring og skatt for å få kontroll på boligmarkedet
  • Klimapolitikk. Uten oss kommer Ap til å fortsette på den samme grå kursen som før.
  • Skolepolitikk: - Det er bare SV som ønsker en ny skole hvor lekser flyttes inn i skoledagen, og hvor det legges opp til mer aktivitet og friluftsundervisning.

Dette er altså områdene Lysbakken vil fokusere på, men de endelige kravene vil han la landsmøte bestemme.

- Vi vil ha noen absolutte krav som vi vil ha innfridd mot vår politiske støtte, sier han.