Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken anklager regjeringen for å ha gitt opp Norges klimamål for 2020

- De er ikke avlyst, svarer statsministeren.

SVARER PÅ KLIMASPØRSMÅL:  I dagens muntlige spørretime i Stortinget måtte statsminister Erna Solberg svare på spørsmål om hun vil opprettholde Norges klimamål for 2020 gjennom klimaforliket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SVARER PÅ KLIMASPØRSMÅL: I dagens muntlige spørretime i Stortinget måtte statsminister Erna Solberg svare på spørsmål om hun vil opprettholde Norges klimamål for 2020 gjennom klimaforliket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen kunngjorde i forrige uke at de vil slutte seg til EU-samarbeidet og kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030.

Men dagens klimapolitikk gjelder fram til 2020. Og der har Norge som mål at to tredjedel av kuttene skal skje innenlands. Høyres Nikolai Astrup (H) gikk fredag ut i DN og sa at det ikke kommer til å skje. 

- Vi kommer til å nå målet om 30 prosent kutt, men gjennom kjøp av u-landskvoter, sa Astrup (H) til DN.

- Kommer ikke til å nå målet I klimaforliket fra 2008 ble det avtalt at Norge skal redusere utslippene med 30 prosent fra 1990-nivået før 2020. Det er vi langt unna å nå, skriver Dagbladet-kommentator Anne Marte Blindheim.

Solberg har understreket at de skal forsterke denne avtalen, men hennes egen største klimapolitiker i Høyre mener Norge ikke har sjans til å nå 2020-målene for kutt i Norge. Det sa han også før Høyre kom i regjering.

- De innenlandske målene er ikke avlyst, men vi hadde litt oppoverbakke da vi tok over i regjering, sier Erna Solberg om Astrups uttalelse i spontan spørretime i Stortinget i dag tidlig.

- Oppskrift på å mislykkes Audun Lysbakken (Sv) reagerer på Astrups mentalitet i forhold til klimamålene.

- Det går ikke å tenke sånn nå. 2020-målene kan ikke droppes for 2030-målene. Vi frykter at når vi nærmer oss 2030, så vil vi droppe de målene også for nye 2040-mål. Det er en oppskrift på å mislykkes i klimapolitikken, sa Lysbakken til Dagbladet før dagens høring.

- Vi har hatt en følelse lenge av at regjeringen ikke er opptatt av å nå 2020-målene. Jeg har lenge prøvd å få statsministeren til å si at målene skal nås, sier han til Dagbladet.

Slik svarer Solberg Lysbakken stilte spørsmål til statsministeren i spørretimen i dag.

- Er statsministeren enig i Astrups uttalelser? Er innenlandsmålene nå avlyst?, spurte Lysbakken.

Det svarte statsministeren at de ikke var.

- Vi var da vi kom i regjering langt fra å nå de målene vi hadde satt oss for 2020. Det var ikke en god start, men vi har forsterket tiltakene for å nå de målene, svarer Solberg.

Om 2030-målene Etter regjeringen la fram sine nye klimamål for 2030 har debatten rast om hvor mange mye av disse kvotene skal gjøre innenlands. Astrup sa i DN at Norge ikke skal kjøpe oss fri. Ola Elvestuen (V) spurte også statsministeren i dag om det etter EU-målene er klare, vil bli egne mål for Norge for innenlandskutt i ulike sektorer.

- Det er helt klart at det regjeringen i samarbeid med KrF og Venstre har lagt fram, er en ambisiøs politikk og det blir også krevende kutt for Norge som nasjon, sier Solberg, og mente det ville være naturlig med mål i ulike sektorer innen den nye avtalen.

- Det er vanskelig å bli klok på hvor mye av kuttene skal gjøres nasjonalt, sier Marit Arnstad (Sp)

- Jeg mener vi må over tid sørge for at vi tar vår del av utslippene, sier Solberg på spørretimen.

- Det moralske ansvaret er at vi skal ta kuttene her hjemme og det ligger også i den avtalen vi gjør, sier Solberg.
 
Les også: Dette er de fem største klimakrisene

Les også: Kommentar: Et klimamål av luft